Bărbaţilor le place să şicaneze, să rişte şi să fie agresivi în trafic

Ultima actualizare:

    Şoferilor bărbaţi le plac riscurile şi sunt mult mai agresivi în trafic decât femeile
Şoferilor bărbaţi le plac riscurile şi sunt mult mai agresivi în trafic decât femeile

Majoritatea bărbaţilor cu vârste între 18 şi 40 de ani se ghidează în trafic după zicala „dacă nu rişti, nu câştigi”, le place să vadă cât de aproape pot conduce faţă de maşina din faţa lor şi îi şicanează pe ceilalţi participanţi la trafic, conform rezultatelor unui studiu al PsihoTrafiQ.

Studiul arată că 88% dintre bărbaţii cu vârste între 18-25 de ani şi 70% dintre bărbaţii cu vârste între 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o maşină bună. Peste 65% dintre bărbaţii cu vârste între 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat şi că depăşesc fără să stea pe gânduri coloanele de maşini.

Prin comparaţie, femeile adoptă un stil mai puţin agresiv şi, astfel, sunt mai puţin expuse riscului în trafic. În schimb, tinerii se expun unui risc mai mare decât persoanele mature, explicaţiile specialiştilor fiind strâns legate de indicele de maturitate rutier şi de teribilismul specific vârstei.

Femeile sunt mai precaute la volan

"Credem că nu doar experienţa rutieră contează în dezvoltarea comportamentelor în trafic, ci şi nivelul de educaţie rutieră, informaţiile la care şoferii au fost expuşi şi modul în care aceştia prelucrează informaţiile. Am observat că femeile sunt mai precaute la volan şi se ghidează mai puţin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbaţii cu vârste între 18 şi 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregătiţi să-şi asume riscuri majore atunci când se află la volan, peste două treimi din bărbaţii chestionaţi afirmând că adoptă şicanele în trafic şi au o nevoie mai mare de risc şi de adrenalină. În genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive şi teribilismul reprezintă cele mai des întâlnite elemente care produc accidente cauzate de om", a comentat Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră.

Se merge pe ideea că şi alţii fac aşa

La rândul său, psihologul Ionel Simionca consideră comportamentul rutier un comportament învăţat, deci implicit este supus unei "contaminări" comportamentale şi sociale. "Ca atare, probabilitatea ca într-un anumit context să manifestăm o anumită devianţă, încurajaţi de un context favorabil de tipul “şi altii fac aşa”, este semnificativ mai mare celor lipsiţi de experienţă şi, implicit, de o anumită anticipare a riscurilor. În fapt, ne asumăm riscuri în trafic, fie pentru că nu anticipăm consecinţele unor alegeri, fie pentru că ne asumăm anumite consecinţe", a spus psihologul.

La studiu au răspuns 127 de şoferi, dintre care 74,8% erau bărbaţi şi 25,2% - femei. Dintre aceştia, 48% aveau vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, 26% - 25-40 de ani, 18,9% - 45-60 de ani şi 7,1% - peste 60 de ani. Ca instrument de cercetare s-a folosit Checklist-ul atitudinilor disfuncţionale, din care s-au extras dimensiunile impulsivitate şi ostilitate, specifice comportamentului agresiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan tristă, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
plante jpeg
dieta jpg
prima intalnire, falsitate jpg
image png
masini politie facebook jpg
iosif somu jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928172538 jpg
pupat icoane jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net