«Bătăturile mi s-au transformat în răni»

Ultima actualizare:

    Ionuţ Olteanu flutură victorios steagul  în Caraibe, alături de coechipierii săiFotografii: Atlantic Campaigns
Ionuţ Olteanu flutură victorios steagul în Caraibe, alături de coechipierii săiFotografii: Atlantic Campaigns

A fost mezinul într-o aventură inegalabilă! Ionuţ Olteanu, din Mioveni (Argeş), a făcut parte din echipa „Atlantic4“, cea care a traversat distanţa dintre Europa şi America într-o barcă cu vâsle, pe apele învolburate ale oceanului. La sosirea în Caraibe, Ionuţ şi-a cerut logodnica de nevastă, în aplauzele coechipierilor.

Performanţă excepţională! Echipa românească „Atlantic4“, formată din Andrei Roşu, Vasile Oşean, Marius Alexe şi Ionuţ Olteanu, a izbutit traversarea Oceanului Atlantic, în cea mai grea cursă de canotaj din lume, „Talisker Whisky Atlantic Challenge“. Membrii grupului “Atlantic4” au străbătut Oceanul Atlantic în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute. 

Echipajul românesc, în care Ionuţ Olteanu (23 de ani) era mezinul, a plecat din La Gomera (Spania) pe 14 decembrie 2017 şi a ajuns în Antigua (Caraibe) pe 22 ianuarie 2018. Originar din Mioveni, argeşeanul povesteşte pentru adevarul.ro experienţa trăită pe valurile oceanului.

„Selecţia pentru proiect n-a fost deloc uşoară. S-au înscris 240 candidaţi, sportivi amatori sau profesionişti”, îşi aminteşte Ionuţ. “În prima etapă am răspuns la peste 1.000 de întrebări. În etapa următoare, am trecut la un set amănunţit de analize medicale. În cea de a treia etapă ne-a fost măsurată rezistenţa la efort fizic. Am primit frumoasa veste că mă aflu printre cei zece finalişti, iar testul următor a fost la Sulina, pe o insulă pustie, cu provizii limitate de hrană şi fără tehnologie. Aşa mi-am câştigat locul în barcă, la un an de la înscrierea în proiect“, zâmbeşte el.

Principalul motiv pentru care a pornit în expediţie este cauza pe care o promovează proiectul: construirea unui centru socio-medical Hospice de la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli limitatoare de viaţă. Ionuţ e tehnician maseur în Bucureşti, la o clinică privată de recuperare medicală, şi e mereu bucuros să-i ajute pe oamenii cu probleme de sănătate. 

Aşa arătau palmele sale după ce a vâslit 38 de zile
Aşa arătau palmele sale după ce a vâslit 38 de zile

Cele mai dure încercări în imensitatea Atlanticului? „Lupta cu valurile, mai ales în ziua a noua. Un val foarte înalt din lateral a lovit barca şi a răsturnat-o parţial”, relatează tânărul. “Am sărit în partea opusă a bărcii, reuşind să o echilibrez. În acele moment, uşa cabinei era întredeschisă şi, dacă barca s-ar fi răsturnat, intra apa şi scurtcircuita aparatura electrică şi sistemul de navigaţie, fără de care continuarea expediţiei era impsibilă. Un alt moment dificil a fost faptul că, din cauza apei sărate, bătăturile mele au început să se transforme în răni“. 

Ionuţ vorbeşte şi despre rezervele de hrană şi de apă. „Proviziile au fost, în medie, 70% hrană uscată şi 30% mâncare umedă gata preparată. Suplimentar, câte ceva care să ne aducă aminte de casă: murături, un cozonac, batoane şi napolitane, dar în cantităţi mici, câte un produs la trei zile pentru toţi patru. Am ajuns să slăbesc 6 kg din cele 90 pe care le aveam la plecare“, se amuză Ionuţ. 

Click! spune

Un moment de neuitat: logodnica a zis “Da!”
Un moment de neuitat: logodnica a zis “Da!”

Pentru Ionuţ Olteanu, cea mai frumoasă amintire a acestei expediţii rămâne “povestea inelului ce a traversat cu mine Atlanticul, pentru o cerere specială în căsătorie“. După cursa epuizantă de 5.000 de kilometri, la sosirea în Antigua, terapeutul i-a făcut o surpriză imensă logodnicei sale, căreia i-a cerut mâna în aplauzele coechiperilor. Aflată în al nouălea cer, iubita sa a acceptat fără ezitare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net