«Băutura fără ţigară e ca nunta fără lăutari»
N-a trecut mult de la intrarea în vigoare a legii antifumat, iar patronii de localuri de la noi au făcut cel mai negru inventar. Comenzile la bar au scăzut serios, fiindcă românii nu se mai întind la băut ca pe vremuri. Interzicerea fumatului în spaţii închise i-a „lovit” şi pe taximetrişti, într-un mod în care puţini se aşteptau.
Una dintre temerile patronilor de cafenele, restaurante şi baruri s-a adeverit. Românii nu mai cheltuiesc atât de mulţi bani când ies în oraş fiindcă nu se mai simt la fel de bine la masă. Motivul? Interzicerea fumatului în spaţii închise şi obligativitatea părăsirii localului pentru a-şi afuma plămânii le taie pofta de băut.
„Am înregistrat o scădere considerabilă a băuturilor la bar. Lumea vine şi mănâncă, dar nu mai petrece atât de mult timp în restaurant ca să bea. Ţigara însoţea băuturile din alcool, iar clienţii se întindeau la vorbă. Acum, mănâncă şi pleacă. Băutura fără ţigară e ca nunta fără lăutari. Seara închidem la 22.00-22.30. Înainte de aplicarea legii ţineam deschis până la 1.00 noaptea”, ne spune Mihnea Gâlmeanu, administratorul primului restaurant din România sancţionat pentru încălcarea legii antifumat.
Amenzile, de la 100 la 15.000 de lei
Marian Nedelcu, un taximetrist din Capitală, spune că în ultima săptămână a transportat mai puţini bucureşteni în oraş, seara. Dacă până acum zicea că motivul e lipsa banilor, acum e sigur că legea antifumat i-a alungat muşteriii. „Nu mai ies la cârciumă, nu că n-au bani. Sau dacă ies, stau foarte puţin şi se întorc acasă cu autobuzul. Şi eu am ajuns să fumez afară din maşină, deşi n-am client”, spune amărât şoferul. Şi mai afectaţi par a fi politicienii, în special cei de la PSD, care vor să schimbe legea, pe motiv că încalcă drepturile fumătorilor. Concret, aceştia vor ca instituţiile publice şi cârciumile să aibă spaţii pentru fumat, clar delimitate. Ele existau şi până acum, însă nu le respecta nimeni.
211 amenzi în 7 zile
Autorităţile cu atribuţii de control din cadrul Ministerului de Interne (Poliţie, ISU) şi poliţiştii locali au amendat 211 persoane la nivel naţional, în prima săptămână de restricţii. De asemenea, au fost acordate 295 de avertismente. Cea mai mare sancţiune, de 5.000 de lei, a fost aplicată unui patron de restaurant din Bucureşti, care a permis clienţilor să fumeze fiindcă afară ploua.