Berea MaDonna se face cu apă din Dunăre
E blondă, se numeşte MaDonna şi de ani de zile e preferata americanilor. Nu vorbim despre celebra cântăreaţă, ci despre o bere care se fabrică în ţara noastră.
Galaţiul a devenit celebru peste Ocean. Băutorii de bere din SUA ştiu că de aici provine licoarea care le place cel mai mult.
Reporterii Click! au păşit în fabrica unde se produc zeci de sortimente de bere, de la cele clasice, până la cele bavereze şi belgiene. Din ultima categorie face parte MaDonna, un produs gândit de un berar belgian cu o etichetă pe măsură.
“Este o bere albă belgiană, nu un suc, în care am pus malţ, hamei, grâu, apă de Dunăre, extract de portocală, coriandru şi ghimbir. Are alcool 5 la sută. Denumirea a fost dată de berarul nostru, dar se scrie în două cuvinte ca să nu intrăm în coliziune cu Madonna însăşi”, ne-a spus, râzând, Vasile Şuantă, directorul general al societăţii Martens, cea care scoate pe piaţă produsul special.
Până ajunge la raft, traseul berii este unul lung. Materia primă intră în cazanul de plămădire, unde stă 90 de minute. Aici are loc o agitare lentă a hameiului cu apa încălzită la 80 de grade. Pleacă apoi la filtrare, unde se scurge mustul, proces care durează 90 de minute. De aici ajunge la fierbere.
Alte 90 de minute. Se răceşte la 11 grade timp de 30 de minute, după care mustul pleacă la fermentare. “MaDonna stă aici 21 de zile, în timp ce alte sortimente 10-12 zile”, ne explică Mircea Bănescu, directorul adjunct. Ajungem la tancurile de fermentare. Toată acţiunea este monitorizată pe calculator, culmea, de o femeie. “Aici e centrul de comandă de unde se reglează dozajul substanţelor şi alcoolul”, ne spune Anişoara Buruiană, care ne şopteşte, complice, că nu mai bea bere din tinereţe.După ce s-a fermentat, licoarea este scoasă din tancuri în butoaie şi ajunge la laborator. Letiţia Pântea o verifică din punct de vedere al calităţii, dar şi microbiologic. Dacă-i dă undă verde, lotul este îmbuteliat, etichetat, împachetat şi ajunge în depozit, iar de aici pleacă la vânzare.