„Bijuteriile Reginei Maria”, o colecţie de sute de mii de euro, expuse la Bucureşti
Anul acesta, la Palatul Cesianu-Racoviță, gazdele sărbătoresc Mica Unire cu o expoziție intitulată „Bijuteriile Reginei”, care se întinde pe mai multe zile, până duminică, 28 ianuarie, și aduce în Galeriile Artmark piese deosebit de rare care au aparținut familiei regale și valorează sute de mii de euro.
Expoziția este disponibilă pentru vizitare gratuită, zilnic, între orele 10.00-20.00. Vedeta evenimentului este o broșă Fabergé din aur și email, cu diamante, decorată cu monograma Reginei Maria. Bijuteria a avut, din 1900 până în 2019, când a fost adjudecată într-o licitație internațională, același proprietar, dintr-o familie daneză.
Se presupune că Regina a făcut cadou broșa unei apropiate din familia regală a Danemarcei, în perioada în care era prințesă moștenitoare.
Desenul monogramei, realizate din diamante, ar fi fost conceput chiar de Maria, în aceeași perioadă. Se remarcă în mod deosebit și un ceas de buzunar Longines (reprezentat în România interbelică de Frații Roller, Adolphe și Ignatz, din aur de 18 k, bogat decorat cu diamante și rubine cu tăietură briliant, purtând de asemenea monograma Reginei Maria, precum și o superbă pană de scris – realizată din aur masiv în două culori, roz și galben, pe al cărei capăt de pană a fost aplicată crucea gamată a Reginei Maria, din platină pavată cu diamante. Pana cântărește 11,54 de grame, are o lungime de 19,5 cm și se păstrează într-o cutie de epocă a magazinului furnizor al casei regale „Cronometrul”.
Selecția de obiecte care a aparținut familiei regale poate fi vizitată până duminică
Vizitatorii pot admira, de asemenea, o fotografie ce poartă semnătura olografă a Reginei Maria, încadrată într-o ramă de epocă, bătută cu pietre prețioase. Se remarcă între exponate și Crucea Regina Maria – un impozant pandantiv din aur, decorat cu diamante și rubin (cca. 1920) etc. Toate aceste exponate și multe altele valorează împreună câteva sute de mii de euro.
Vizitatorii pot câștiga o hartă istorică
În luna în care sărbătorim 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, cei care vizitează această expoziție au șansa de a începe și o colecție de obiecte istorice, cu un exemplar al hărții României Mari, imprimată la Institutul Cartografic Unirea, de la Brașov, în anul 1921.