Biserica Catolică şi Ministerul Educaţiei au semnat un protocol privind predarea disciplinei Religie

Ultima actualizare:

    Guvernul a stabilit cum vor învăța copiii religia catolică
Guvernul a stabilit cum vor învăța copiii religia catolică

Biserica Catolică şi Ministerul Educaţiei au semnat un protocol privind predarea disciplinei Religie în învățământul preuniversitar. Potrivit corespondentului Mediafax, cultul romano-catolic de limbă română, romano-catolic de limbă maghiară și greco-catolic împreună cu reprezentanții ministerului au stabilit cum se vor desfășura aceste ore precum şi organizarea învăţământului teologic catolic

"Protocolul este rezultatul unui efort comun din partea instituțiilor semnatare și are ca scop actualizarea și completarea Protocolului din 1993, precum și celelalte protocoale în vigoare. Totodată, prin includerea experienței dobândite în ultimele decenii și a noilor prevederi legale, semnatarii doresc să ofere un instrument eficient pentru contextul educațional contemporan", se arată într-un comunicat al Conferinţei Episcopilor din România.

Protocolul a fost semnat luni, la sediul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, de către arhiepiscopul mitropolit de București, mons. Ioan Robu, în calitate de președinte al Conferinței Episcopilor din România, de ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi de secretarul de stat Victor Opaschi, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.

Elevii pot participa la ora de religie doar dacă fac o cerere scrisă, prevedere care a intrat în vigoare din 9 martie, după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

În luna martie, peste 90 la sută dintre elevi s-au înscris la ora de religie, fiind înregistrate peste 2,1 milioane de cereri pentru studiul acestei discipline, arăta atunci Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

La sfârşitul lunii aprilie, Comisia juridică a Senatului a avizat propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din România, potrivit cărei elevii pot participa la ora de religie sau se pot muta de la ora de religie a unui alt cult doar în urma unei cereri scrise, a lor dacă sunt majori, a părinţilor sau a tutorelui legal.

Totodată, a fost avizat şi amendamentul care prevede în cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără această disciplină, iar în mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină

image
image
image
image
image
image
father 22194 1280 jpg
sala examen bac jpg
calendar ortodox 2021 31 mai sf mc ermie png
jln kșlț jpg
flame 580342 1280 jpg
pots 716579 1280 jpg