Bubuie prețurile în România! Cât va ajunge să coste un pachet de țigări

Prin Legea privind măsurile fiscale se propune, printre altele și creșterea accizelor pentru țigări și alcool. Premierul Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.

Ce scumpiri se anunță Foto: Pixabay.com
Ce scumpiri se anunță Foto: Pixabay.com

Se scumpesc băuturile alcoolice

De la 1 ianuarie 2024, se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice. TVA-ul va crește pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, de la 9% la 19% TVA.

Cu cât se scumpesc țigările

Acciza în prezent la țigarete este 594,97 lei / 1.000 țigarete. Va crește la 672,92 lei / 1.000 țigarete în 2024. Se propune majorarea nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat, începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune majorarea nivelului accizelor pentru lichidul care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit la 1 ianuarie 2024.

Potrivit surselor Adevărul, prețul unui pachet de țigări ar urma să se majoreze cu 1 – 1,5 lei pe pachet. 

Guvernul ia bani şi de la bugetari

Angajaţii de la stat cu salarii mai mari de 8.000 de lei net, adică 12% dintre ei, nu vor mai primi vouchere de vacanţă şi nici indemnizaţie de hrană, scrie Observatornews.ro.  Anul viitor, creşterile de taxe ar urma să aducă 16 miliarde de lei în plus la buget, iar în 2025 - 20 de miliarde.

Noi taxe și impozite 

Printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT. TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%.  

Pentru proprietățile estimate la peste 500.000 de euro și pentru mașinile de peste 75.000 de euro, impozitul va fi de 0,3%. Nici întreprinderile mici și mijlocii nu scapă. Cele cu cifra de afaceri sub 300.000 lei vor plăti o taxă de 1%, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 %.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net