Bunurile și cadourile lui Nicolae Ceaușescu, scoase la licitație. Cu cât se vând piesele din reședința Primăverii

Mai multe bunuri personale confiscate de la Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și darurile pe care aceștia le-au primit de-a lungul anilor vor fi scoase la licitație de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Licitația de la Casa ArtMark va avea loc pe 13 iunie, de la ora 19:00.

Lucrurile lui Ceaușescu, scoase la licitație
Lucrurile lui Ceaușescu, scoase la licitație

RAAPPS scoate la licitație bunuri precum o șapcă celebră a dictatorului sau cadouri pe care soții Ceaușescu le-au primit cu diverse ocazii. Prețurile obiectelor sunt cuprinse între 300 și 4.000 de euro, fiind însoțite de certificat de atestare.

Cele mai ieftine obiecte scoase la licitație. Cu cât se vinde șapca dictatorului

Printre cele mai ieftine lucruri care au aparținut Ceaușeștilor și au fost confiscate de la reședința din Primăverii, se numără o plachetă de siliciu în care se regăsește fotografia dictatorului. Pe ea scrie: „Raport la Conferința Națională a Partidului Comunist Român din  14-16 decembrie 1987”.

De asemenea, există și o mapă de birou care i-a aparținut acestuia. Decorată cu harta Brașovului din secolul al XVII-lea, mapa i-a fost oferită cadou când a împlinit 65 de ani, iar prețul cu care se vând acum aceste două obiecte pornește de la 300 de euro.  

Totuși, ceea ce a atras atenția multora, este faptul că una dintre celebrele șepci ale lui Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la licitație. Aceasta a fost realizată de Casa de Modă București pe vremea comunismului, iar acum prețul ei pornește de la 500 de euro, potrivit adevărul.ro. Pe de altă parte, pentru o ramă din argint primită de Ceaușescu în anii 70, din partea lui Habib Bourguiba, președintele Tunisiei costă 900 de euro.

De asemenea, printre bunurile licitate se află și două machete. Una aparține autoturismului Dacia C.N, pe care dictatorul a primit-o cu ocazia lansării modelului din 1987 și care acum costă 2500 de euro, iar cealaltă este a unui TAB (transportor amfibiu blindat) primită în dar când a apărut primul model produs de Automatic Moreni, prețul de pornire fiind acum de 3.000 de euro.

Cele mai scumpe piese scoase la licitație

O mulțime de piese de design au mai fost scoase la vânzare. De exemplu, un platou Vide-poche din sticlă stratificată, decorat cu pigmenți din aur, pornește de la 800 de euro.

O carafă din argint și porțelan, dar și un centru de masă din sticlă aurită, pe care Ceaușescu le-a primit cadou din partea Comitetului Județean Arad au prețuri începând de la 1.500 de euro.

Totodată, o lampă pe care președintele a primit-o în dar cu ocazia zilei sale de naștere din 1980 are ca preț de pornire suma de 2.000 de euro.

O oglindă cu ramă din argint costă 2.100 de euro, în timp ce piesele cele mai scumpe ajung și la 4.000 de euro. De exemplu, pentru o sculptură din piese de rulment primită cadou la ultima sa aniversare se cere 3.500 de euro.

În același timp, pentru o sculptură în marmură neagră dăruită de Joseph Seroussi, dar și pentru o oglindă monumentală în forma stemei R.S.R primită cadou din partea CPL Sighet se cere suma de 4.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
Ofițeri români, înainte de Primul Război Mondial (© Library of Congress)
image
actualitate.net
image
actualitate.net