Calendar ortodox 2019, 25 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina

calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
Sfânta Preacuvioasă Eufrosina

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina este prăznuită la data de 25 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Preacuvioasă Eufrosina este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 25 septembrie. Zi de post.

Sfânta Preacuvioasă Eufrosina a fost fiica lui Pafnutie, om puternic, slăvit şi credincios, la începutul secolului al 5-lea. A fost crescută în credinţa creştină şi când a ajuns la 18 ani tatăl ei a logodit-o cu un tânăr foarte bogat, deşi ea nu era de acord deloc cu această logodnă. Pentru a scăpa de însoţirea împotriva dorinţei ei, a îmbrăcat haine bărbăteşti şi a plecat de acasă ascunzându-se într-o mănăsire unde le-a spus că este un eunuc al împăratului Teodosie, alegându-şi numele de Smarald. Cu ajutorul lui Dumnezeu a fost primită în obştea monahală unde a trăit nevoindu-se cu toţi monahii timp de 38 de ani, fără ca cineva să măcar să bănuie că este femeie. Tatăl ei, Pafnutie, a căutat-o pe fiica lui pierdută de-a lungul şi de-a latul pământului dar nu a găsit-o şi a ajuns şi la mănăstirea unde se nevoia Smarald. Pafnutie a împărtăşit durerea lui stareţului care l-a îndrumat la Smarald pentru a găsi mângâiere, credinţă şi nădejde. Eufrosina l-a recunoscut imediat pe tatăl ei, dar Pafnutie nu şi-a recunoscut fiica în Smarald. Atunci când Eufrosina a simţit că i se apropie sfârşitul, a trimis după tatăl ei desoperindu-i cine este ea şi dându-i acestuia pacea pe care o căuta, apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, mirele ei. Pafnutie, a fost copleşit de bucuria regăsirii ficei pierdute, a împărţit toată averea pe care o avea săracilor şi a intrat el însuşi la mănăstire, lund asupra sa nevoinţele de bună voie şi a primit nu numai chilia şi rogojina preaccuvioasei ci şi râvna şi virtutea iubitei lui fiice. Ava Pafnutie s-a nevoit 10 ani de zile şi apoi s-a alăturat fiicei sale în împărăţia lui Dumnezeu.

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Eufrosina

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Dorind să câştigi viaţa cea de sus, desfătarea cea de jos ai părăsit-o de tot şi te-ai amestecat între bărbaţi, Preafrumoasă Eufrosina, ceea ce pentru Mirele tău Hristos ai defăimat pe logodnicul cel vremelnic.

La 25 septembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Serghie de Radonej;
  • Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul;
  • Sfântul Pafnutie anahoretul;
  • Sfinţii Mucenici Pavel şi Tatis, cu fiii lor.
2 simona halep a facut vaccinul pfizer impotriva coronavirusului jpg jpeg
kate middleton 1 profimedia 0706166194 jpg
Adelina Pestriţu
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
FotoJet jpg
image png
Tora Vasilescu
Mihai Șora Sursă: Profimedia
Camera Deputatilor vot FOTO Inquam Photos
bovine
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg