Calendar ortodox 2019, 27 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești

calendar ortodox 2021 27 septembrie sfantul ierarh antim ivireanul png
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Româneștidesen de Elena Murariu

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul este prăznuit la data de 27 septembrie în calendarul ortodox. Ierarh Martir Antim Ivireanul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 27 septembrie. Zi de post.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a primit la botez , în anul 1650 numele de Andrei de la părinţii săi Ioan şi Maria care l-au crescut în dreapta credinţă. Ei erau din Georgia de astăzi şi tânărul Andrei a căzut în robia turească. După ce a scăpat de spurcata robie a trăit la Patriarhia de la Constantinopol unde a învăţat sculptura în lemn, pictura şi broderia. El vorbea cu uşurinţă greaca, turca, slavona veche, araba şi după ce Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu îl aduce la Bucureşti învaţă şi limba română dar şi tiparul. La mănăstrea Snagov a supravegheat şi a tipărit neobosit 63 de cărţi din care 38 lucrate de el însuşi, în limbile română, greacă, arabă, georgiană. A fost ales stareţ al mănăstirii Snagov, apoi episcop de Râmnic şi în cele din urmă mitropolit al Ţării Româneşti. A ctitorit mănăstirea Antim din Bucureşti, cu hramul Tuturor Sfinţilor, a împodobit-o şi a înzestrat-o cu tipografie. A înfiinţat o şcoală fără plată pentru copii săraci. A fost osândit cu exilul şi intrat pe mâna păgânilor turci care l-au chinuit în fel şi chip până la moarte, l-au decapitat primind moarte mucenicească şi au aruncat trupul neînsufleţit în râul Tungiea, un afluent al râului Mariţa, la sud de Dunăre.

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul

Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: “Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!". Amin.

La 27 septembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Calistrat şi Epiharia;
  • Sfinţii Apostoli Marcu, Aristarh şi Zinon;
  • Sfântul Cuvios Ignatie;
  • Sfinţii Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
  • Sfânta Muceniţă Gaiani şi alţi 15 mucenici.
Regele Charles FOTO Getty Images jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
cub botez tort liam png
cub botez reghecampf caciuc png
meghan markle jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
ferentz iohannis  jpg
reghe corina caciuc jpeg
meghan markle 1 jpg
amalia puflea sol gimnastica jpeg
image
image
image
image
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
meghan markle jpg
Regele Charles FOTO Getty Images jpg
rafila jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png