Calendar ortodox 2019, 29 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrulfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul este prăznuit la data de 29 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 29 septembrie.

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul s-a născut în anul 448, ca fiu al preotului Ioan din Corint, iar pe mama lui o chema Evdochia. A fost nepotul epsicopului Petru al oraşului şi a fost crescut de mic în învăţătura creştină şi de aceea a slujit până la 18 ani ca citeţ în biserică. Când a simţit chemarea monahală a plecat în pelerinaj spre Ţara Sfântă şi în cele din urmă s-a stabilit la o mănăstire în apropiere de Sion. El a fost tuns la monahism după ce l-a impresionat pe Sfântul Eftimie cu râvna sa şi l-a încredinţa, să-i fie ucenic altui mare sfânt, Gherasim. Acesta văzându-l vrednic îl lua cu el în pustie chiar şi în timpul celui mai aspru post, între Odovania Botezului Domnului şi până în Duminica Floriilor. Când Sfântul Gherasim a adormit întru Domul, Chiriac a trăit 10 ani în chilie păstrând tăcerea absolută  şi apoi a plecat la râul Iordan la sfântul Teoctist unde şi-a continuat nevoinţele şi asceza. Somn puţin, rugăciune fierbinte, hrană la două zile, doar pâine şi apă. A fost hirotonit diacon şi apoi s-a retras la Souka sfântului Hariton. Acolo a fost hirotonit preot şi a rămas pentru 30 de ani de nevoinţă. A luptat din greu împotriva ereziei lui Origen. La 90 de ani s-a retras din nou în pustiu fugind de slava oamenilor. Oamenii povestesc că de când a intrat la mănăstire soarele nu l-a văzut nici mâncând, nici fiind supărat pe cineva. Când a simţit că-i este aproape sfârşitul s-a întors la peştera sfântului Harion unde a mai trăit doi ani, până la 109 ani, când s-a mutat la Domnul, la veşnica bucurie în anul 557. Sfântul Preacuvios Chiriac Sihastrul a fost mare luminător al ortodoxiei, grabnic vindecător, blând mângâietor şi toată viaţa şi-a pus-o spre folosinţa altora.

Troparul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Nevoinţă şi vieţuire de înfrânare ai avut tu, Cuvioase Chiriac, făcătorule de minuni. Roagă-te pentru noi, cei ce cu credinţă săvârşim pomenirea ta.

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Ca pe un tare luptător şi apărător, pururea cinstindu-te pe tine Sfinţita Lavră, pururea prăznuieşte pomenirea ta cea de peste an. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, păzeşte-ne pe noi de vrăjmaşii care vin asupră-ne, ca să-ţi cântăm; bucură-te, părinte, de trei ori fericite.

 La 29 septembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • 150 de  Sfinţi Mucenici din Palestina;
  • Sfânta Muceniţă Petronia;
  • Sfânta Muceniţă Gudelia;
  • Sfântul Mucenic Casdon şi Casdoas.
cub theo rose png
claudia patrascanu copii png
Kate Middleton (3) jpg
Kate Middleton
https   www prosport ro wp content uploads 2022 03 Transformare socanta a pilotului Daniel Onoriu cum a ajuns sa arate dupa 55 de zile de coma si cu un stomac cat un pix FOTO webp
cub mircea bravo png
ingrijorare
8 kanye west shutterstock 477795043 jpg jpeg
Mark Rutte
Alexander Lukașenko FOTO AFP
image
image
image
image
8 salariu marian godina 5 jpg jpeg
calendar ortodox 2021 07 octombrie serghie si vah jpeg
Kate Middleton
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg