Calendar ortodox 2019, 4 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei


   Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Creteifoto: doxologia.ro
Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Creteifoto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, este prăznuit la data de 4 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 4 iulie.

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, s-a născut în Damasc şi până la vârsta de şapte ani nu a scos nici o vorbă. După ce a împlinit cei şapte ani a fost dus de părinţii săi la împărtăşanie şi imediat i s-a dezlegat limba şi a început a vorbi fără nici o piedică. A mers la şcoală unde a învăţat sfintele scrieri şi îi plăcea mult să citească iar filosofia i s-a părut cea mai arăgătoare. La 15 ani, cu binecuvântarea părinţilor săi, s-a alăturat obştei călugărilor mănăstirea Sfântului Mormânt al Domnului din Ierusalim şi ucenic al patrarhului Ieruslimului de atunci, Teodor. Acesta, având toată încrederea în el, l-a trimis la Ierusalim pentru a primi învăţăturile celui de-al 6-lea sinod ecumenic care a surpat erezia monotelită. A rămas în capitala imperiului bizantin făcându-se părinte şi hrănitor al sărmanilor şi scăpătaţilor şi arătându-şi priceperea în administrarea hranei dar şi sfinţenia şi înţelepciunea lui a fost numit mitropolit în insula Creta. Acolo a fost un adevărat păstor, a avut greijă de credincioşi, i-a învăţat ce-i dragostea şi râvna către Dumnezeu, pe cei tineri îi învăţa, pe bătrâni îi înţelepţea, pe păcătoşi îi aducea la pocăinţă şi le descoperea mila lui Dumnezeu celor care se pocăiau. Multe minuni a făcut el printre păstoriţii săi şi a murit în anul 740 simţind înainte că sfârşitul este aproape, după un drum la Constatinopol, nu a mai reuşit să se întoarcă în parohia sa, trecând la Domnul  La Erecos lângă Mitilina.

Troparul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

 Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Andrei, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Trâmbiţând luminat dumnezeieştile cântări, cele cu dulceaţă, te-ai arătat luminător prealuminat lumii, cu Lumina Treimii strălucind, Cuvioase Andrei. Pentru aceasta, toţi grăim către tine: nu înceta să te rogi pentru noi toţi.

La 4 iulie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon;
 • Sfântul Andrei Rubliov;
 • Sfântul Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;
 • Sfântul Mucenic Teodot;
 • Sfântul Mucenic Donat, episcopul Leviei;
 • Sfânta Muceniţă Chiprila;
 • Sfintele Aroa şi Luchia;
 • Sfânta Asclipia;
 • Sfântul Mucenic Teofil;
 • Sfântul Cuvios Menighi.
zodii care sunt vampiri energetici jpg
cub mama theo rose carmen harra png
FotoJet (4) jpg
legatura dintre oana lis si catalin maruta jpg
tanara dezbracata in pat jpg
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
fiii lui adrian nastase jpg
Parada de 1 Decembrie, Ziua Națională a României
Razvan din Idicel la masa jpg
Balenciaga 1 Foto Captura JPG
image
image
image
image
Alexis Waldrone si Petunia jpg
fiii lui adrian nastase jpg
alerta meteo
mesajele vedetelor de 1 Decembrie jpg
Parada de 1 Decembrie, Ziua Națională a României
cub 1 decembrie png