Calendar ortodox 2020, 2 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Mamant
Sfântul Mucenic Mamant este prăznuit la data de 2 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Mamant este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 2 septembrie.
Sfântul Mucenic Mamant era de loc din Paflagonia. El s-a născut în închisoarea Gangra în timpul prigoanelor împotriva creştinilor iar părinţii săi se numeau Theodot şi Rufina. Părinţii săi au fost ucişi imediat după naşterea sa iar micul orfan a fost crescut de o văduvă de neam bun, Amia după numele ei. Abia la cinci ani Sfântul Mucenic Mamant a rostit primul cuvânt, mamă, de unde i se trage şi numele. La 15 ani i-a venit rândul lui la martiriu întrucât a refuzat să jertfească idolilor diavoleşti. Pentru fapta să a îndurat chinuri inimaginabile şi înfiorătoare. După ce au obosit să-l tortureze văzând că nu au nici un fel de succes l-au aruncat în mare, aproape de Cezareea dar un înger al Domnului l-a scos din apă şi l-a dus pe un munte înalt. Aici Sfântul a petrecut cu post şi rugăciune iar prin nevoinţele la care s-a supus de bunăvoie a ajuns aşa bineplăcut lui Dumnezeu încât animalele sălbatice îi dădeau ascultare. Viaţa lui a făcut să înflorească pustiul iar prin îngănduiniţa lui Dumnezeu caprele sălbatice veneau şi-l lăsau să le mulgă iar laptele îl dădea sărmanilor. Ura pentru creştinătate a prefectului oraşului l-a făcut să trimită pe ostaşi să-l aducă la judecată iar Sfântul Mucenic Mamant s-a prezentat în faţa guvernatorului însoţit de un leu şi s-a prezentat ca fiind rob al lui Hristos. A refuzat iar să aducă jertfă idolilor şi a fost supus la chinuri îngrozitoare apoi l-au străpuns cu suliţa în pântece. Rănit de moarte s-a retras într-o peşteră la marginea cetăţii unde şi-a dat duhul în mânile lui Dumnezeu. El este pomenit încă din anul 275, în Cezareea Capadociei, ca fiind martirizat în timpul domniei împăratului Aurelian (214-275)
Troparul Sfântului Mucenic Mamant
Glasul al 4-leaMucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Condacul Sfântului Mucenic Mamant
Glasul al 3-leaFecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.Cu toiagul care ţi s-a dat de la Dumnezeu, sfinte, păstoreşte poporul tău la păşune aducătoare de viaţă. Iar fiarele cele nevăzute şi sălbatice sfărâmă-le sub picioarele celor ce te laudă pe tine. Că toţi, cei ce suntem în primejdii, te avem pe tine, Sfinte Mamant, părtinitor fierbinte.
La 2 septembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi
- Sfinţii şi Drepţii Eleazar şi Fineas, preoţi ai Vechiului Legâmant;
- Sfinţii 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
- Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
- Sfântul Diomid;
- Sfinţii Mucenici Aitala si Amun.