Calendar ortodox 2020, 6 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Ultima actualizare:

    Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopoluluifoto: doxologia.ro
Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopoluluifoto: doxologia.ro

Sfântul Pavel Mărturisitorul este prăznuit la data de 6 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Pavel Mărturisitorul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 6 noiembrie.

În vremea lui Constanţiu, fiul lui Constantin cel mare se răspândise din nou erezia lui Arie şi îi persecutau pe dreptcredincioşi. Când a fost să moară patriarhul Alexandru, credincioşii l-au întrebat pe cine lasă să-i păstorească în continuare. El l-a numit pe preotul Pavel din Tesalonic şi pe diaconul Macedonie. Când au fost să aleagă patriarh, ereticii băgau zâzanie să-l aleagă pe Macarie în vreme ce dreptcredincioşii îl doreau pe Pavel. În anul 336 poporul l-a ales pe Pavel, Macedonie a trecut pe faţă de partea ereziei şi a uneltit să ajungă în scaunul patriarhal. Împăratul, a dat crezare uneltitorilor eretici şi l-a detronat pe patriarh care s-a exilat la Roma. În acea vreme cele nu se separase biserica din Roma de biserica drept-credincioasă. El s-a întâlnit aici cu Athanasie cel Mare, şi el alungat de Constanţiu şi împreună cu Constantin al II-lea, celălalt fiu al lui Constantin cel Mare, a fost repus în scaunul patriarhal de la Constantinopol. Au urmat frământări şi uneltiri, care au dus din nou la surghiunul lui Pavel, cărua nu îndrăzneau să-I facă rău deoarece era iubit de popor, iar Macedonie a urcat în scaunul patriarhal pe care şi-l dorea atât de mult. El îi chinuia şi persecuta pe cei care mărturiseau dreapta credinţă şi Dumnezeirea lui Hristos. De altfel de atunci există oameni care-l neagă pe Hristos Dumnezeu, acea erezie nu a fost stârpită pe deplin niciodată. Pavel a fost exilat în Armenia unde a fost sugrumat cu omoforul său, după ce ereticii au dat năvală peste el în timp ce săvârşea slujba Liturghiei, în anul 351.  Împăratul Teodosie a chemat sinod pentru a blestema şi îndepărta erezia şi a mutat moaştele lui Pavel la Constantinopol pentru a fi cinstite după merit iar în anul 1236 au fost răpite de cruciaţi şi duse la Veneţia unde se află şi acum.

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 3-lea

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 2-lea

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

La 6 noiembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Varlaam Hutinski;
  • Sfântul Cuvios Luca;
  • Sfântul Mucenic Nicandru;
  • Sfântul Pavel cel nebun pentru Hristos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net