Calendar ortodox 2021, 11 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria


    Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandriafoto: Doxologia.ro
Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandriafoto: Doxologia.ro

Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria este prăznuită la data de 11 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 11 septembrie.

Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria era căsătorită cu un bărbat credincios pe nume Pafnutie. Ispitită de diavol Teodora a căzut în păcatul adulterului dar pentru că a realizat păcatul a fugit la o mănăstire de călugări unde s-a ascuns şi se nevoia cu numele de Teodor. Acolo a dus o viaţă aspră şi smerită practicând nevoinţa şi virtutea, înfrângând neputinţa femeiască în aşa fel că nimeni nu şi-a dat seama că e femeie. Dar dracul nu-i dădea pace şi văzându-se pe care să piardă, la mănăstire a sosit o tânără femeie cu un bebeluş proaspăt născut care susţinea că tânărul monah Teodor ar fi păcătuit el fiind tatăl copilului. Teodora a văzut în asta ispăşirea păcatului ei mai vechi aşa că a luat pruncul fără ca să spună cuiva ceva şi l-a crescut într-o colibă lângă mănăstire. Văzând smerenia şi părerea de rău a lui Teodor după 7 ani l-a chemat înapoi în obşte. Teodor nu a mai trăit decât doi ani şi şi-a dat sufletul în braţele lui Hristos.  Atunci ei au descoperit că de fapt Teodor este femeie şi amintindu-şi cum a fost neînderptăţită şi cu am îndurat nedreptatea s-au rugat Sfintei să-i ierte slăvind pe Dumnezeu. 

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ţi săltările trupului cu nevoinţă. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaştilor cu viaţa şi îndreptare celor căzuţi; pentru aceea, te cinstim.

La 11 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Eufrosin Bucătarul
  • Sfinţii Mucenici Diodor, Diomid şi Didim;
  • Sfânta Muceniţă Ia;
  • Sfinţii Dimitrie şi Evantia soţia sa şi Dimitrian fiul lor.
andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
inna sexy jpg
horoscop jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
cub gabi bădălău png
image
image
image
image
image
image
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg