Calendar ortodox 2021, 21 august. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Tadeu


    Sfântul Apostol Tadeufoto: Blitz / Click.ro
Sfântul Apostol Tadeufoto: Blitz / Click.ro

Sfântul Apostol Tadeu este prăznuit la data de 21 august în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Tadeu este între între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 21 august.

Sfântul Apostol Tadeu sau Levi era de loc din Edesa, era învăţat şi cunoştea bine Legea. A fost ucenic al Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului şi i-a urmat lui Hristos îndată după Botez. Se numără întrei cei 70 de apostoli pe care Iisus i-a trimis câte doi înainte feţei sale.  El a propovăduit Evanghelia, după slăvita Înviere şi Înălţare, în Edesa, adică acolo de unde era el arătând păgânilor adevărata credinţă şi l-a tămăduit de lepră şi l-a botezat pe regele Avgar. Avgar a preamărit pe Dumnezeu şi prin poruncă regească a adus Edesa să asculte învăţătura creştină. Duhul Sfânt a insuflat pe Tadeu şi cuvintele sale întărit de multe minuni şi semne a făcut ca poporul Edesei să-i părăsească pe idoli şi să îmbrăţişeze credinţa în Hristos prin botez. Apoi Sfântul Apostol Tadeu a mers în Mesopotamia unde a ridicat multe biserici şi a străbătut cetăţile Siriei răspândind cuvântul Evagheliei. Nu a încetat nici o clipă să slujească, să înveţe şi să boteze, până a trecut la Domnul în cetatea feniciană, Beirut. 

Troparul Sfântului Apostol Tadeu

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Tadeu, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Tadeu

 Glasul al 8-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Prăznuirea Apostolului cea de bucurie a sosit, să o săvârşim astăzi cu veselie. Că el dă, celor ce-l cinstesc pe dânsul cu credinţă, izbăvire de păcate şi Dumnezeiască Tărie, căci are îndrăzneală ca un Dumnezeiesc tăinuitor al darului lui Hristos.

La 21 august în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Muceniţă Vasa, împreună cu copiii ei: Teognie, Agapie şi Pistos;
  • Sfânt Teoclita, făcătoarea de minuni.
george burcea in rolul lui lurch jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
culita sterp daniela iliescu jpg
cub andreea antonescu png
rebeca pascu jpg
virgil iantu jpg
florin piersic jr sufera de depresie jpg
cub brigitte pastramă png
01 victor dorobantu si tim burton foto arhiva personala jpg
Fumator - tigara - bricheta FOTO Shutterstock
image
image
image
image
foto1 original reuniunea liderilor 28 noiembrie 2022 016 jpg
foto 9  pisanii (facebook) jpg
trenul regal jpg
pelerinaj jpg
shutterstock 1297116610 jpg
rebeca pascu jpg