Calendar ortodox 2021, 23 septembrie. Sărbătoarea zilei. Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul


    Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorulfoto: doxologia.ro
Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorulfoto: doxologia.ro

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este prăznuită la data de 23 septembrie în calendarul ortodox. Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este între sărbătorile zilei cinstite de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 23 septembrie.

Prorocul Maleahi a fost cel care, inspirat de Sfântul Duh, a profeţit zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi care a spus că înaintea lui Mesia va veni Înaintemergătorul său întărind minunea întrupării prin altă minune, care se aseamănă dar care nu este la fel. Dumezeu a vestit şi naşterea Înaintemergătorului tot printr-o  slujire specială prin vestirea unui înger. Cu şase luni înainte de Bunavestire a Maicii Domnului, Arhanghelul Gavril s-a arătat preotului Zaharia pe când acesta se afla în templu şi tămâia altarul lui Dumnezeu, spunându-i că soţia lui va naşte un fiu pe care el să-l numească Ioan şi care se va umple de Duh Sfânt încă din pântecele maicii sale (Luca 1:13-15). Pentru că vârsta lor înaintată nu le nu le mai dădea speranţe că vor avea un fiu, Zaharia a pus la îndoială spusele îngerului aşa că Dumnezeu l-a pedepsit lundu-i graiul până ce va vedea cu ochii lui pruncul binecuvântat de Dumnezeu. La ieşirea din Templu, poporul aştepta binecuvântarea şi a înţeles că preotul lor a avut o vedenie din cauza muţeniei lui. Descoperirea Arhanghelului lui Dumnezeu s-a adeverit întocmai iar sfânta Elisabeta a scăpat de ruşinea nerodirii pântecelui născându-l pe Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Sunt numai trei naşteri al căror zămisliri din pântece au minunat lumea. Sfânta Ana a rodit pe Fecioara Maria, născătoarea de Dumnezeu; Elisabeta, pe Înaintemergătorul Domnului; iar Fecioara Maria, pe Isus Hritos, Mântuitorul omenirii. Toate aceste zămisliri au fost vestite de trimis ceresc şi toate au avut loc cu ajutor Dumnezeiesc. 

Tropar la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 Glasul al 4-lea

Ceea ce mai înainte erai stearpă şi neroditoare, veseleşte-te; că iată ai zămislit pe Sfeşnicul Soarelui, Cel Ce va să lumineze toată lumea care pătimea cu nevederea. Dănţuieşte Zaharia cu îndrăzneală strigând: Prooroc Celui Preaînalt este cel ce are să se nască.

Condac la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Se veseleşte luminat Marele Zaharia, cu Sfânta Elisabeta soţia sa cea întru tot mărită, după vrednicie zămislind pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul, pe care Arhanghelul l-a binevestit bucurându-se. Iar noi oamenii după vrednică datorie îl cinstim, ca pe un tăinuitor al darului.

La 23 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Andrei, Ioan, Petru şi Antonie;
  • Sfânta Muceniţă Raida, fecioara (†308);
  • Sfintele Cuvioase Xantipa şi Polixenia;
  • Sfântul Mucenic Nicolae Pantopolitul;
  • Sfântul Mucenic Ioan din Conita.
cub toma caragiu png
cub irina margareta nistor png
cub adriana iliescu și eliza png
horoscop bani jpg
Nella Pignatelli webp
cub cristina cioran png
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
mihai bendeac jpg
image
image
image
image
image
image
Zura cainele erou jpg
profimedia 0754235297 jpg
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
gheorghe marmureanu si mircea raulian jpeg
Cutremur la granita Turciei cu Siria  6 februarie 2023  Foto Epa Efe
FotoJet jpg