Calendar ortodox 2021, 26 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Voievod Neagoe Basarab


    Sfântul Voievod Neagoe Basarabfoto: Doxologia.ro
Sfântul Voievod Neagoe Basarabfoto: Doxologia.ro

Voievod Neagoe Basarab este prăznuit la data de 26 septembrie în calendarul ortodox. Voievod Neagoe Basarab este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 septembrie.

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost domnitorul Ţării Româneşti între anii 1512 si 1521. El s-a născut probabil în 1481 sau 1482 şi a fost crescut de mama lui în credinţa creştină. A urmat şcoala duhovnicească de la mănăstirea Bistriţa  unde a deprins învăţăturile mântuitoare şi virtuţile creştine, într-o vreme când acolo se retrăsese Sfântul Nifon adus în ţară de domnitorul Radu cel Mare în anul 1502 pentru a reorganiza şi întări viaţa duhovnicească. De la Sfântul Ierarh Nifon a învăţat evlavia şi trezvia sufletului dar s-a şi deprins cu taina rugăciunii isihaste dobândind spor duhovnicesc. A obţinut de la Patriarhia ecumenică canonizarea învăţătorului său, Nifon, a făcut numeroase donaţii mănăstirilor din Ţara Românească și din Balcani, a ridicat Mănăstirea Curtea de Argeş unde este îngropat şi a încercat să realizeze o coaliţie a statelor răsăritene împotriva expansiunii otomane. Ne-a lăsat “Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, prima creaţie de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic şi enciclopedic. A fost canonizat în anul 2008.

Troparul Sfântului Neagoe Basarab

Domnitor preaînţelept între căpeteniile neamului românesc, ctitor de locaşuri sfinte, prieten al Sfinţilor Părinţi, învăţător luminat de Duhul Sfânt şi mare iubitor de pace, Sfinte Neagoe Voievod, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

La 26 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Adormirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan;
  • Sfânta Muceniţă Hira; 
  • Dreptul Ghedeon; 
  • Aducerea Icoanei Maicii Domnului din Iviron în Georgia.
serban huidu si mihai gainusa
„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
Victor Piturca jpeg
Petre Roman, Mioara si Oana jpg
1 dana razboiu divort intro 1280x720 jpg jpeg
sex sex 0 jpeg
horoscop 19 decembrie jpg
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
image
image
image
image
image
image
chei locuinta
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
cumparaturi femeie magazine jpg
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
Echipa de cercetători s a pozat cu meteoritul jpg