Calendar ortodox 2021, 27 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești


    Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Româneștiicoană de Elena Murariu
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Româneștiicoană de Elena Murariu

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul este prăznuit la data de 27 septembrie în calendarul ortodox. Ierarh Martir Antim Ivireanul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 27 septembrie.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a primit la botez , în anul 1650 numele de Andrei de la părinţii săi Ioan şi Maria care l-au crescut în dreapta credinţă. Ei erau din Georgia de astăzi şi tânărul Andrei a căzut în robia turcească. După ce a scăpat de spurcata robie a trăit la Patriarhia de la Constantinopol unde a învăţat sculptura în lemn, pictura şi broderia. El vorbea cu uşurinţă greaca, turca, slavona veche, araba şi după ce Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu îl aduce la Bucureşti învaţă şi limba română dar şi tiparul. La mănăstrea Snagov a supravegheat şi a tipărit neobosit 63 de cărţi din care 38 lucrate de el însuşi, în limbile română, greacă, arabă, georgiană. A fost ales stareţ al mănăstirii Snagov, apoi episcop de Râmnic şi în cele din urmă mitropolit al Ţării Româneşti. A ctitorit mănăstirea Antim din Bucureşti, cu hramul Tuturos Sfinţilor, a împodobit-o şi a înzestrat-o cu tipografie. A înfiinţat o şcoală fără plată pentru copii săraci. A fost osândit cu exilul şi intrat pe mâna păgânilor turci care l-au chinuit în fel şi chip până la moarte, l-au decapitat primind moarte mucenicească şi au aruncat trupul neînsufleţit în râul Tungiea, un afluent al râului Mariţa, la sud de Dunăre. 

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul

Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: “Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!". Amin.

La 27 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Calistrat şi Epiharia;
  • Sfinţii Apostoli Marcu, Aristarh şi Zinon;
  • Sfântul Cuvios Ignatie;
  • Sfinţii Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
  • Sfânta Muceniţă Gaiani şi alţi 15 mucenici.
cub horoscop supărare png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
front 1 Beyonce (gettyimages) jpg
cosmin selesiB jpg
Cuplu care doarme in pat - pijamale FOTO Shutterstock
Icoana Basilica ro webp
image
image
image
image
image
image
miri nunta jpeg
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg