Calendar ortodox 2021, 5 august. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț
Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț este prăznuit la data de 5 august în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioan Iacob este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 5 august. Zi de post.
Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ s-a născut la 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni în fostul judeţ Dorohoi ca singurul fiu al lui Maxim şi Ecaterina, ţărani credincioşi. La botez a primit numele Ilie, iar mama lui s-a stins din viaţă când avea numai şase luni, micul Ilie rămânând în grija bunicii sale, Maria. Tată lui, moare în 1916, în război, copilul rămânând în grija rudelor. A mers la şcoală în satul natal şi apoi a urmat gimnaziul la Lipcani-Hotin şi liceul la Cozmeni-Cernăuţi fiind cel mai bun elev din şcoală. Familia a vrut să-l înscrie la facultatea de Teologie din Cernăuţi, să-l preoţească, dar el a simţit nevoia să o ia pe calea cea grea spre mântuire şi călăuzit de Duhul Sfânt a intrat în obştea mănăstirii Neamţ fiind primit cu dragoste de către stareţul mănăstirii, episcopul Nicodim, viitorul mitropolit şi cel de-al doilea patriarh al României. Face ascultare la infirmerie şi la biblioteca mănăstirii. Îşi satisface stagiul militar între anii 1934-1935. În 1936 este tuns la monahism şi împreună cu doi călugări, Claudie şi Damaschin, pleacă în Ţara Sfântă. Petrece în pustie doi ani şi ajunge la Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Betleem, a avut ascultare de paracliser dar şi de infirmier şi îngrijea cu dragoste pe toată lumea: călugări, arabi, beduini, bolnavi şi răniţi în război. Când nu era în slujba altora se ruga toată noaptea, făcea metanii şi citea din Sfânta Evanghelie şi din scrierile sfinţilor părinţi. În 1947 este hirotonit diacon şi mai apoi preot, fiind numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului, biserică aflată aproape de locul unde S-a botezat Domnul nostru Iisus Hristos. În 1952 se retrage din ascultarea de egumen şi merge în obştea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva, pe valea pârâului Cherit iar din vara anului 1953 , timp de şapte ani se nevoieşte într-o peşteră cu rugăciuni neîncetate, lacrimi neştiute, posturi îndelungate, răbdând ispite, lupte cu diavolii într-o înstrăinare totală. În 1960, la 5 august, în jurul orei 5.00 dimineaţa, şi-a dat sufletul în mânile lui Hristos la vârsta de 47 de ani. A fost înmomântat în aceeaşi peşteră de către arhimandritul Amfilohie, egumenul mănăstirii Sfântul Gheorghe. La 8 august 1980 trupul său a fost găsit întreg, neputrezit şi acelaşi egumen care l-a înmormântat i-a pregătit raclă sculptată în lemn de chiparos depunându-l alături de sfântul Gheorghe Hozevitul în biserica Sfântul Ştefan din incinta mănăstirii Sfântul Gheorghe. De atunci creştini ortodocşi şi catolici vin la Sfântul Ioan să-i ceară ajutorul pe care toţi cei care se roagă cu credinţă îl primesc. Biserica ortodoxă română l-a trecut în rândul sfinţilor în şedinţa din 20-21 iunie, 1992.
Troparul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț
Glasul al 8-lea
Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, căci lăsând lumea și patria ta, ai luat Crucea lui Hristos și în valea Iordanului te-ai așezat spre nevoință. Pentru aceasta și cu îngerii acum se bucură, Cuvioase Părinte Ioane, duhul tău. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț
Glasul al 8-lea
Pe Unul Dumnezeu iubind, de cele trecătoare ai fugit și, în pustie locuind, cu liniștea duhului te-ai logodit, Sfinte Preacuvioase Părinte Ioane, neîncetat slăvind pe Hristos Mântuitorul lumii. Pentru aceasta, cu evlavie, laudă și cântare îți aducem zicând: Bucură-te, floare prea aleasă a Bisericii noastre.
La 5 august în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Mucenic Evsignie;
- Sfântul Mucenic Catidie şi Catidian;
- Sfânta Nona, mama Sfântului Grigorie Teologul;
- Sfântul Favie, episcopul Romei;
- Sfântul Evghenie Etolul.