Calendar ortodox 2021, 7 decembrie. Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeş, Sfântul Ambrozie de Milan

image
Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeşicoană de Sorin Vintzeanu

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeş şi Sfântul Ambrozie de Milan, Episcopul Mediolanului sunt prăznuiţi la data de 7 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeş şi Sfântul Ambrozie de Milan, Episcopul Mediolanului sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 7 decembrie. Dezlegare la peşte.

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeş a trăit la sud de Dunăre dar nu se ştie cu exactitate dacă era româncă sau bulgăroaică. Filofteia înseamnă în limba greacă “Iubitoare de Dumnezeu” şi se ştie că a fost omorâtă de tatăl ei doar pentru că a avut milă de oamenii sărmani. Ea avea sarcina de a duce mâncarea tatălui ei care muncea la câmp, dar totdeauna dădea din mâncare săracilor care îi ieşeau în cale, subţiind porţia tatălui ei. Într-o zi când mâncare nu i-a ajuns Satana a pus stăpânire pe sufletul lui şi el, orbit de furie, a pus mâna pe bardă şi şi-a lovit propria fiică. În vremea Ţaratului Vlaho-Bulgar, moaştele sfintei au fost cinstite în localitatea Târnovo, dar când turcii otomani au pus în primejdie acele locuri moştele au fost mutate la Vidin. După dezastrul de la Nicopole, în care alianţa creştină a fost spulberată de armata lui Baiazid, spre a fi ferite de profanare moştele au fost oferite domnitorului Mircea cel Bătrân, iar acesta le-a aşezat cu cinste la Biserica Domnească cu hramul Sfântului Nicolae din Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană. De atunci nu au părăsit Curtea de Argeş decât în primul război mondial, când, pentru a fi protejată, sfânta a fost adusă la Mănăstirea Antim din Bucureşti. 

Moaştele Sfintei sunt întregi şi se află într-o raclă de argint aurit, pecetluite cu un blestem din 10 mai 1791, de către mitropolitul Cosma Popescu

Troparul Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş 

Glasul al 8-lea

Întru răbdarea ta ţi-ai agonisit plata ta, Fericită Filofteia, întru ispite neîncetat răbdând, bătăi suferind, în necazuri binevoind, pe săraci miluindu-i şi pe flămânzi săturându-i; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, bună fecioară, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş 

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Sfântă Filofteia, Preafericită, din pruncie te-ai adus prin fapta bună jertfă fără prihană lui Dumnezeu, Celui Ce mai înainte de a te naşte te ştia pe tine, care te-ai făcut podoaba fecioarelor şi locuitoare Cămării celei de nuntă, vrednică de laudă. Pentru aceasta strigăm ţie: Bucură-te, fecioară, pururea pomenită!

Calendar ortodox 2021, 7 decembrie. Sfântul Ambrozie de Milan (Mediolan)

A fost fiul unui prefect al Galiei. Când era încă în faşă şi după primise cu numele tatălui său, a fost lăsat afară să doarmă. Deodată un roi de albine au venit şi au început să-i lase miere pe limbă. Doica a văzut albinele pe faţa copilului s-a speriat tare şi a vrut să le alunge dar tatăl care văzuse şi el de la început ce se întâmplă a fost fascinat şi a vrut să vadă ce se întâmplă până la capăt. După ce l-au hrănit albinele toate şi-au luat zborul fără să-I facă nici cel mai mic rău după cum stă scris “Fagur de miere sunt cuvintele cele bune și dulceața lor este vindecarea sufletelor”.

A mers la şcoală şi a învăţat cuvintele Scripturii şi a devenit un orator renumit, slăvit în cuvânt, şi îi apăra pe cei neîndreptăţiţi în judecăţi da ajutor celor necăjiţi şi îi certa cu vorba pe cei nedrepţi. 

Odată a fost trimis de la Roma să liniştească o gâlceavă în biserica Milanului între dreptcredincioşi şi arieni. În timp ce se străduia să facă pace un copil atât de mic ce încă nu ştia a grăi a strigat: “Ambrozie să ne fie episcop”. Auzind aşa minune mulţimea a repetat ceea ce a spus copilul şi voiau acuma să le fie el episcop. Mai întâi a fost botezat, apoi trecut prin toate treptele preoţeşti şi a fost sfinţit episcop în numai o sătămână. 

În scaunul Milanului a întărit credinţa ortodoxă, a înlăturat sămânţa ereziei ariene, a scris importante lucrări dogmatice, a făcut apostolat şi  minuni multe. A fost învăţătorul fericitului Augustin pe care l-a întors de la credinţa manheistă şi a trecut la domnul la praznicul învierii în anul 397.

La 7 decembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Neofit; 
  • Sfântul Dometie;
  • Sfinţii Isidor, Achepsima si Leon;
  • Cuviosul Amun cel din Nitria;
  • Sfinţii mucenici Gain si Gaie;
  • Cei 300 de Sfinți Mucenici din Africa.
BeFunky collage (6) jpg
gyuri pascu si daniela marin
bianca dragusanu
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
10 gina pistol rochie maria lucia hohan chefi la cutite 3 jpg jpeg
vladimir putin si bomba nucleara
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg
visarion alexa
Edward Snowden este preşedintele Fundaţiei pentru Libertatea Presei FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg