Calendar ortodox 2022, 1 aprilie. Sfinții zilei. Sfânta Maria Egipteanca

Sfânta Maria Egipteanca este prăznuită la data de 1 aprilie în Calendarul ortodox. Sfânta Maria Egipteanca este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 aprilie. Zi de post.

Sfânta Maria Egipteanca, icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfânta Maria Egipteanca, icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2022, 1 aprilie. Sfinții zilei. Sfânta Maria Egipteanca

Sfânta Maria Egipteanca este pentru biserica ortodoxă modelul pocăinței prin excelență. Pe Maria a găsit-o fericitul Zosima când rătăcea în pustie și așa s-a aflat povestea ei. I-a apărut ca o umbră așa de slabă și neagră era iar părul lung și alb. A alergat după ea să o prindă dar nemaiputând de bătrânețe a început să se tânguie. Iar ea i-a spus pe nume și i-a cerut binecuvântare, dar mai înainte să-i arunce o zdreanță să-și acopere goliciunea femeiască.

După ce i-a dat binecuvântarea și au stat puțin de vorbă s-a vădit că Maria știe multe despre Zosima în timp ce acesta nu știa nimic despre ea. Iar când a început să se roage, părintele Zosima ne spune că s-a ridicat de la pământ cam vreo 30 de centimetri în aer și i s-a părut că e un duh necurat. Dar ea din nou l-a ghicit și i-a spus că nu e duh prefăcut ci nu este decât o femeie păcătoasă botezată cu Duh Sfânt, și a început să-i dezvăluie despre ea ceea ce s-a păstrat până în zilele noastre.

Maria a fugit de acasă când avea 12 ani părăsindu-și părinții și a mers în cetatea Alexandriei unde după ce și-a dat de bună voie fecioria a început să se desfrâneze. 16 ani a trăit în curvie cu tot felul de oameni, fără a obține bunuri materiale, ci numai pentru a își sătura poftele trupești. Într-o vară a văzut un grup de pelerini și a cerut să se alăture lor, ca să o primească le-a promis că va plăti cu trupul. Acolo pe corabie i-a ispitit pe toți să păcătuiască cu ea, și mai apoi în Ierusalim pe mulți alții.

La praznicul Înălțării Sfintei Cruci a văzut mulțimea mergând la biserică dar când a dat să intre o putere a împiedicat-o, oricât s-a străduit nu a putut trece de forța aceea. S-a așezat rușinată într-un colț de pridvor căci ochii ei fuseseră atinși de lumina înțelegerii. Acolo era Icoana Maicii Domnului și Maria s-a rugat la ea cu sinceră pocăință să-i îngăduie să intre în biserică să se poată închina la Sfântul Lemn pe care a fost crucificat Domnul Nostru, promițând că își va îndrepta viața. A încercat din nou să intre și nimic nu a mai împiedicat-o și după ce s-a închinat i-a mulțumit Măicuței Sfinte de Dumnezeu Născătoare și i-a cerut să o îndrume în continuare. A auzit un glas care-i i-a spus “De vei trece Iordanul, bună odihnă vei afla!”

Așa că a mers la Iordan unde s-a spălat, apoi a mers la biserica sfântului Ioan Botezătorul unde s-a împărtășit, apoi a mâncat jumătate e pâine, a băut apă din Iordan și a adormit. Apoi cu trei pâini și jumătate s-a afundat în pustie, fără să mai vadă chip omenesc, numai rugându-se la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor vreme de 47 de ani. Timp de 17 ani s-a luptat cu poftele trupești, cu pofta de desfrâu, de mâncăruri și băuturi, de cântece și dansuri diavolești. 

A plâns și s-a rugat la Născătoare de Dumnezeu să o ajute să-și țină făgăduiala. După ce a povestit toate acestea a rugat pe Zosima să nu spună nimănui despre ea și i-a cerut să se vadă din nou după un an. După un an Zosima a mers la Iordan, cu alimente și cu sfintele taine și după o așteptare și-a făcut și Maria apariția pe malul celălalt. Când Zosima se întreba cum va trece cuvioasa apa ea a pășit pe apă și a venit lângă el. I-a cerut să-i spună “Crezul”, simbolul și rugăciune Domnească, “Tatăl Nostru”, s-a împărtășit și i-a cerut ca anul următor să o întâlnească acolo unde a găsit-o prima oară.

Când a mers a găsit-o moartă pe malul râului, cu mâinile pe piept cum se cuvine, și a hotărât să o îngroape. Cum nu avea nici o unealtă cuvenită pentru asta a luat un lemn și se chinuia cu el să zgârie pământul după ce s-a chinuit cât s-a chinuit și nu avea nici un spor, a văzut cum se apropie un leu mare, care i-a lins picioarele sfintei. Atunci Zosima l-a binecuvântat pe leu cu semnul sfintei cruci și i-a cerut ajutorul să sape groapa, iar acesta degrabă i s-a supus. Părintele Zosima s-a întors la mănăstire și a povestit tot ce a trăit și a aflat despre sfânta. Apoi a trăit până a împlinit 100 de ani și a trecut la Domnul.

Troparul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

Întru tine maică cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, cuvioasă Marie, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ceea ce erai mai înainte plină de tot felul de desfrânări astăzi te-ai arătat mireasă a lui Hristos, prin pocăință urmând vieții îngerești și cu arma Crucii pierzi pe demoni. Pentru aceasta te-ai arătat mireasă Împărăției Cerului, Preacuvioasă Maică Marie, Preacinstită.

La 1 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
  •  Sfinții Mucenici Gherontie și Vasilid; 
  • Sfântului Ahaz.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net