Calendar ortodox 2022, 15 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, este prăznuit la data de 15 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 15 septembrie. 

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 15 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului s-a născut din părinți valahi în Raguza Dalmației. Tatăl lui a murit când era copil iar mama sa i-a dat educație aleasă. La 15 ani a intrat frate la mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani intră în obștea mănăstirii Pantocrator din Sfântul Munte Athos. Acolo Cuviosul Iosif Valahul, cum se numea atunci, s-a nevoit ani de zile împreună cu alți călugări greci,  români și macedoneni.

Acolo s-a deprins cu lupta duhovnicească, postul, privegherea, ascultarea și smerenia. Apoi a ales sihăstria în împrejurimi, îndeletnicindu-se cu rugăciunea neîncetată și plângând pentru păcatele lumii. Pentru sfințenia vieții pe care o ducea a primit de la Dumnezeu darul vindecării ologilor dar și  altor bolnavi. Când au văzut părinții din munte cât har al lui Dumnezeu este peste el, l-au făcut preot pus duhovnic al muntelui și povețele sale au început  să aibă răsunet în lume de s-a auzit până la Constantinopol. Pentru aceasta a fost numit egumen la Mânăstirea Sfântului Ștefan din Adrianopol și apoi la Mănăstirea Cutlumuș din Athos, mănăstirea ridicată de domnitori români și la care se nevoiau mulți călugări valahi și macedoneni. Deși era înaintat în vârstă și se retrăsese în împrejurimile Vatopedului românii din Banat l-au ales mitropolit când avea 80 de ani, în anul 1650. Aici s-a arătat a fi bun păstor, apărător al ortodoxiei, înțelept, blând și bun.

A făcut minuni prin rugăciune și punerea mâinilor peste capetele credincioșilor și la rugăciunea lui, când a ieșit cu Sfintele Taine din Biserică o ploaie mare a căzut peste Timișoara când partea de vest fusese cuprinsă de un foc nimicitor. În anul 1653 Sfântul Iosif s-a retras la mănăstirea Partoș unde a mai trăit viața aceasta trei ani apoi și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, când era în vârstă de aproape 85 de ani. A fost canonizat în anul 1956.

Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului

 Glasul al 8-lea

Din tinerețe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile și cu ostenelile și cu postul. Pentru aceasta, văzând Dumnezeu nevoințele tale, arhiereu și păstor Bisericii Sale te-a rânduit; și după moarte, în cetele sfinților te-a sălășluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greșeli nouă, celor ce cu credință și cu dragoste săvârșim sfântă pomenirea ta.

Condacul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului

 Glasul al 8-lea 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Apărător nebiruit, ca unul care prin tine din nevoi s-a mântuit, te are pământul Banatului, Sfinte Iosif. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Dumnezeu apără-l pe el de toată nevoia, ca să cântăm ție: bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif, făcătorule de minuni.

 La 15 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Pătimirea Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul; 
  • Sfântul Cuvios Filotei, preotul; 
  • Sfântul Porfirie; 
  • Aflarea moaștelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei; 
  • Sfântul Mucenic Maxim; 
  • Aflarea moaștelor Sfântului Mucenic Ștefan; 
  • Sfântul Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia; 
  • Sfântul Mucenic Ioan Criteanul; 
  • Sfântul Visarion, arhiepiscopul Larisei, făcătorul de minuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net