Calendar ortodox 2022, 17 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis sunt prăznuite la data de 17 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 17 septembrie. 

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 17 septembrie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis au în Italia și au pătimit în vremea împăratului Adrian (117-138). Sofia, care în limba greacă înseamnă înțelepciune, și-a botezat fiicele cu numele celor trei virtuți evanghelice: Pistis, Elpis și Agapis, adică credință, nădejde și dragoste.

Sofia, care era curată, pașnică, blândă și plină de milă a avut o căsnicie legiuită dar curând după nașterea celei dea treia fiice a rămas văduvă. Ea și-a crescut copilele în dreapta credință, învățându-le cărțile prorocilor și ale apostolilor iar ele se nevoiau citind și învățând, rugându-se și făcând treburi casnice, ascultând de înțeleapta lor mamă sporind în fapta bună. Vestea cumințeniei lor a ajuns și la urechile guvernatorului Antioh care a dorit să le cunoască iar ele nu ascundeau credința lor în Hristos, așa că a încercat să le ademenească cu daruri și promisiuni de mărire dacă vor renunța la Hristos și vor aduce jertfă idolilor.  Iar dacă nu vor renunța vor suferi chinuri multe și vor muri.

Copilele se bucurau de gândul muceniciei ca și cum se pregăteau de nuntă așa că atunci când le-a venit ceasul l-au înfruntat pe împărat cu cinste și cu demnitate refuzând să aducă jertfă zeiței Artemis. Cele trei copile au fost torturate în fel și chip, pe rând, sub ochii celorlalte și ai mamei lor, dar nici o clipă nu au șovăit în credință și nu s-au îndoit. Sfânta Sofia a luat trupurile fiicelor ei și le-a pus în raclă frumoasă și le-a îngropat cu cinste în loc înalt.

Acolo la mormântul lor a plâns trei zile și trei nopți iar apoi a primit și ea cununa mucenicească deși nu a suferit cu trupul. Mormintele celor trei fiice Pistis, Elpis și Agapis au fost găsite lângă Via Aurelia și deasupra lor s-a construit biserica Sfântul Mucenic Pangratie.

Troparul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis

 Glasul al 4-lea

Mielușele cuvântătoare, prin mucenicie v-ați adus Mielului și Păstorului, săvârșind călătoria cea către Hristos și credința păzind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astăzi săvârșind pomenirea voastră cea sfântă, minunatelor, pe Hristos Îl slăvim.

Condacul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis

 Glasul 1 

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Sfințitele ramuri ale Cinstitei Sofia: Sfintele Pistis, Elpis și Agapis, cu darul au arătat că înțelepciunea elinilor este nebunie. și prin nevoințe arătându-se biruitoare, s-au încununat cu cunună nepieritoare, de la Stăpânul tuturor, Hristos.

La 17 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Agatoclia; 
  • Sfinții Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota; 
  • Sfânta Lucia și Mucenicului Geminian, fiul ei; 
  • Sfânta Muceniță Teodota; 
  • Sfinții 100 de mucenici; 
  • Sfinții episcopi Pilevs și Nil împreună cu cei 46 de mucenici din Palestina; 
  • Sfinții Mucenici Haralambie și Pandoleon; 
  • Sfinții Mucenici Iraclid și Miron, episcopii Tamasului (Cipru).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net