Calendar ortodox 2022, 2 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Tit. Sfinții mucenici și frați Amfian și Edesie

Sfântul Cuvios Tit, Sfinții mucenici și frați Amfian și Edesie sunt prăznuiți la data de 2 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Tit, Sfinți mucenici și frați Amfian și Edesie sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 2 aprilie. Zi de post.

Sfântul Mc Amfian, Sfântul Tit, făcătorul de minuni și Sfântul Mc Edesie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mc Amfian, Sfântul Tit, făcătorul de minuni și Sfântul Mc Edesie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 2 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Cuviosul părinte Tit a iubit de fraged pe Hristos și a lăsat viața lumească și a intrat la mănăstire îmbrățișând viața de obște. Avea atât de multă smerenie și ascultare încât a ajuns îndrăgit și cunoscut nu numai de ceilalți monahi ci și de către mirenii care trăiau în apropiere. Când a fost ridicat la treapta de preot și făcut păstor al turmelor lui Hristos a arătat atât de multă blândețe și bunătate ca nimeni altcineva și pentru că se păzea curat și cu trupul și cu sufletul din tinerețe arăta ca un înger al Domnului. A făcut multe minuni și a fost stâlp al bisericii apărând dreapta credință în timpul ereziei iconoclaste.

Troparul Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Tit. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Grija vieții ai lăsat și cu liniște petrecînd toată viața ta, înțelepte, ai ajuns către Dumnezeu, purtătorule de minuni părintele nostru, Preacuvioase Tit.

Calendar ortodox 2022, 2 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții mucenici și frați Amfian și Edesie

Amfian și Edesie s-au născut în cetatea Patara din Lichia. Când au ajuns la vârsta potrivită părinții i-au trimis la învățătura filosofiei grecești unde cu și cinste și blândețe și-au petrecut tinerețea. Ei nu erau atrași de năravurile pe care le găsim de obicei la tineri ci mai degrabă arătau înțelepciunea la care ajung bătrânii. În inima lor a prins rod darul lui Dumnezeu și în sufletele lor a încolțit sămânța adevăratei credințe și au început a vedea cât de greșită este închinarea la idoli.

Când s-au întors acasă și-au găsit toate neamurile afundate în întunericul închinării la idoli și nemaiputând suporta rătăcirea au ales să fugă de acasă pe furiș. Așa au ajuns în Cezareea Palestinei unde l-au întâlnit pe fericitul cuvios Pamfil, prezbiterul creștin și s-au încredințat lui spre a-i învăța înțelepciunea duhovnicească, iar acesta i-a luminat cu Sfântul Botez.

În acele vremuri a ajuns împărat al răsăritului Maximian și cu ură cumplită s-a aruncat asupra creștinilor și pretutindeni robii lui Hristos erau omorâți și mulți fugeau și se ascundeau de frica călăilor iar alții se dădeau singuri pe mâna păgânilor și pentru dragostea lor de Hristos primeau cu bucurie coroana muceniciei. Sfântul Amfian chiar dacă avea doa 20 de ani la trup, la înțelepciune avea 100. El a mers în Cezareea unde guvernatorul Urban aducea jertfă idolilor și l-a certat pentru greșeală defăimându-i pe idolii diavolești.

Păgânii s-au  înfuriat și au  apoi l-a supus la tot felul de chinuiri. L-a torturat cu tot felul de îndelete în timp ce era spânzurat pe lemn, l-au bătut peste față cu nuiele de plumb de nici cei mai apropiați nu-l mai puteau recunoaște, i-au zdrobit și sfărâmat coastele dar el continuu l-a mărturisit pe Hristos. L-au uns cu ulei și l-au lăsat să ardă ca o lumânare dar el umplându-se de îndrăzneală mai tare preamărea pe Hristos. Văzând păgânul Urban că nu poate să-l frângă după trei zile împlinite de chinuri a poruncit să-i lege o piatră și să-l arunce în mare.

Chiar în ceasul acela pământul s-a cutremurat și marea s-a învolburat și toți au fost cuprinși de frică mare, iar valurile au pus trupul mucenicului pe pământ în poarta cetății. Prigoana nu a încetat și a fost prins și Edesie, fratele lui Amfian, care a fost întemnițat și torturat. A fost dus la judecată în Alexandria și când i-a venit rândul și el l-a certat pe judecător. L-au muncit pe el ca și pe fratele lui și l-au aruncat în mare. Așa au primit cei doi frați cununa muceniciei. 

La 2 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Policarp; 
  • Sfântul Grigorie din Nicomidia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net