Calendar ortodox 2022, 23 decembrie. Sfinții zilei. Sfinții 10 mucenici din Creta

Sfinții 10 mucenici din Creta sunt prăznuiți la data de 23 decembrie în Calendarul ortodox. Sfinții 10 mucenici din Creta sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 decembrie. Zi de post.

Sfinții 10 mucenici din Creta (foto: doxologia.ro)
Sfinții 10 mucenici din Creta (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 23 decembrie. Sfinții 10 mucenici din Creta

Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie sunt numele celor 10 mucenici care au pătimit, în jurul anului 250, în Creta din porunca împăratului Deciu. Guvernatorul insulei se asemăna la suflet și la obiceiuri cu împăratul care-i prigonea cu asprime și tiranie pe creștini. El îi strângea pe cei care își mărturiseau credința și după ce-i tortura cu cele mai diavolești chinuri îi ucidea fără milă. Așa a ajuns în ghearele nemiloase ale oamenilor săi și dreptcredincioșii Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie care trăiau cu frică de Dumnezeu și se nevoiau fiecare pe la casele lor.

Supuși la chinuri au răspuns cu curaj și bărbăție la toate torturile la care au fost supuși. Bătuți, târâți pe pământ, loviți cu pietre, batjococriți, scuipați vreme de treizeci de zile ei nu au renunțat la Hristos și nici nu s-au lăsat impresionați de nebunia guvernatorului insulei, care din când în când îi ispitea promițându-le scăparea în schimbul jertfei aduse la idoli. Ei răspundeau cu bucurie, mulțumiri și rugăciuni pentru ospățul duhovnicesc, toate chinurile inimaginabile le primeau cu răbdare și bărbăție. Păgânii dar și cei care credeau în Hristos fără să mărturisească se minunau de forța și puterea lor, de seninătatea cu care răbdau chinurile la care erau supuși.

Doar chinuitori și guvernatorul nu erau impresionați ci mai degrabă se întărâtau și mai tare îi munceau. Când s-au săturat să-i chinuie au decis să-i omoare lângă cetatea Alonium iar mucenicii au început să se sfădească pe drum cine să fie ucis primul. Teodul care era și decanul de vârstă a cerut să fie el trimis la Domnul și apoi toți pe rând să plece capul în fața călăului fără teamă și fără mâhnire. Astfel în timp ce se rugau și aduceau slavă lui Dumnezeu, Sfinții Mucenici au fost decapitați iar sufletele lor se înălțau cu bucurie la Hristos. Pavel, Patriarhul Constantinopolului, a găsit moaștele lor nestricate și cu mare cinste le-a dus în noua capitală a imperiului, și mult folos au adus credincioșilor și tuturor celor ce cereau mijlocire înaintea lui Hristos Dumnezeu. 

Troparul Sfinților 10 Mucenici din Creta

Glasul al 3-lea

Creta cea mult minunată să o cinstim, că a înflorit flori cinstite, pe mărgăritarele lui Hristos, stâlpările mucenicilor. Că zece sunt la număr, fericiții și toată mulțimea demonilor au rușinat. Pentru aceasta și cununi au luat mucenicii lui Hristos, cei cu sufletul răbdător.

Condacul Sfinților 10 Mucenici din Creta 

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un Luceafăr a strălucit cinstita pătimire a mucenicilor, care mai înainte ne-a arătat, în chip luminat, pe Cel Născut în peșteră; pe Care Fecioara L-a născut fără de sămânță.

La 23 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii; 
  • Sfântul Mucenic Shinon.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net