Calendar ortodox 2022, decembrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2022 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Nașterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ștefan. 

Sfântul Ierarh Nicolae. Pictură de Sorin Vintzeanu
Sfântul Ierarh Nicolae. Pictură de Sorin Vintzeanu

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna decembrie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2022, luna decembrie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Sfântul Ierarh Nicolae, 6 decembrie 2022

Sfântul Nicolae este unul din cel mai iubiți și mai cunoscuți dintre sfinții de peste an. El s-a născut în anul 280 și cetatea Patara Lichiei și a trecut la Domnul în 345 în Mira care atunci era parte din imperiul roman (azi, Kocademre, Turcia). El este cinstit la 6 decembrie în amintirea zilei când i s-a arătat în vis împăratului Constantin cel mare și i-a cerut clemență pentru niște condamnați la moarte în ziua următoare. E al a fost cinstit încă din secolul al-VI-lea când încep să i se ridice biserici. În perioada cruciadelor, moaștele sale sunt furate și duse în Italia, la Bari unde se află și în acest moment.

Nașterea Domnului – Crăciunul, 25 decembrie 2022

Crăciunul este cel dintâi praznic din viața Mântuitorului și este sărbătoarea nașterii în trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Nașterea este una din cele mai mari sărbători și este sărbătorită în toată lumea creștină. La începuturile creștinismului, în Ajun era prilej de botez al catehumenilor și tot de atunci s-a păstrat obiceiul ca preoți să meargă din ușă în ușă pentru a vesti minunea. 

Soborul Maicii Domnului, 26 decembrie 2022

A doua zi de Crăciun se pomenește Maica Domnului împreună cu cei care o cinstesc pe ea și este al cincilea mare praznic de peste an închinat Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Maria a fost aleasă de Sfânta Treime dintre toate fecioarele pământului, fiind din neam arhieresc, după mamă din neamul lui Aaron, fratele lui Moise și după tată din neamul împăratului David. Maica Domnului este una din cele mai importante persoane de lângă Sfânta Treime și mijlocitoare pentru noi păcătoșii în fața Fiului ei.

Sfântul Arhidiacon Ștefan, 27 decembrie 2022

Sfântul Arhidiacon Ștefan este primul martir al creștinilor și a fost ucis cu pietre fiind învinuit de blasfemie. știind ce urmează să se întâmple Ștefan și-a ridicat ochi spre cer și a văzut slava lui Dumnezeu. “Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”. Acestea le știm de la Sf Apostol Pavel, care a păzit hainele celor care se dezbrăcaseră pentru a putea lovi mai cu putere (Faptele Apostolilor 7:56-58)

Sfinți cu cruce neagră în luna decembrie, în Calendarul ortodox 2022

  • 3 decembrie Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica; 
  • 4 decembrie Sfânta Muceniță Varvara; 
  • 5 decembrie Sfântul Sava cel Sfințit; 
  • 7 decembrie Sfânta Muceniță; 
  • 12 decembrie Sfântul Spiridon al Trimitundei; 
  • 13 decembrie Sfântul Ierarh  Dosofei, mitropolitul Moldovei; 
  • 14 decembrie Sf Mc Elefterie episcopul Ilieriei și mama sa; 
  • 17 decembrie Cuviosul Danil Sihastru; 
  • 22 decembrie Sf Ierarh Petru Movilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net