Calendar ortodox 2022, 27 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur

26 ianuarie 2022

Aducerea Moa╚Ötelor sf├óntului Ioan Gur─â de Aur este pr─âznuit─â la data de 27 ianuarie ├«n Calendarul ortodox. Aducerea Moa╚Ötelor sf├óntului Ioan Gur─â de Aur este s─âb─âtoare cinsti╚Ť─â de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 27 ianuarie.

Calendar ortodox 2022, 27 ianuarie. Sărbătoare zilei. Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur

image
Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur (foto: doxologia.ro)

Sf├óntul Ioan Gur─â de Aur, unul din sfin╚Ťii p─ârin╚Ťi ai bisericii ╚Öi fost izgonit de dou─â ori din scaunul patriarhal pentru c─â ├«i critica pe sus-pu╚Öii imperiului. A murit ├«n exil, pentru c─â avea vorba ÔÇťdulce ca miereaÔÇŁ numai c├ónd predica pe Dumnezeu dar era ne├«nduplcat ╚Öi acuzator precum sf├óntul Ioan Botez─âtorul atunci c├ónd ├«i critica pe p─âc─âto╚Öi, ├«n anul 407 ╚Öi a fost ├«ngropat ├«n Comane. Dup─â 30 de ani, unul din ucenicii s─âi, Proclu, care dup─â ce a fost numit ├«n scaunul patriarhal de la Constantinopol, a ob╚Ťinut de la ├«mp─âratul Teodosie acordul de a ├«i aduce moa╚Ötele ├«n capitala imperiului. ├Än anul 438, trupul Sf├óntului Ioan a ajuns mai ├«nt├ói ├«n biserica Sf├óntului Apostol Toma ╚Öi mai apoi la biserica Sf├ónta Irina. A doua zi au fost mutate la biserica Sfin╚Ťii Apostoli ╚Öi depus al─âturi de Sf├óntul Ioan Teologul ╚Öi din racl─â s-au auzit cuvintele ÔÇťPace vou─âÔÇŁ. Moa╚Ötele sfin╚Ťilor Ioan Gur─â de aur ╚Öi Grigorie Teologul au fost furate de crucia╚Ťi dup─â ce au cucerit Constantinopolul ├«n 1204, ╚Öi au fost ├«napoiate abia la 27 noiembrie 2004 de c─âtre Papa Ioan Paul al II-lea. 

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Glasul al 8-lea

Din gura ta ca o v─âpaie de foc str─âlucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a c├ó╚Ötigat; ├«n─âl╚Ťimea g├óndului smerit nou─â ne-a ar─âtat. Ci, cu cuvintele tale ├«nv─â╚Ť├óndu-ne, Sfinte P─ârinte Ioan Gur─â de Aur, roag─â pe Hristos Cuv├óntul s─â m├óntuiasc─â sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Glasul 1,

Ceata ├«ngerilor, ceata mucenicilor, ╚Öi a Apostolilor T─âi, Cuv├óntule, se roag─â totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milue╚Öte-i pe to╚Ťi, pentru N─âsc─âtoarea de Dumnezeu, ca un ├«ndurat.

Veselitu-s-a ├«n Tain─â Cinstita Biseric─â de ├«ntoarcerea cinstitelor tale moa╚Öte; ╚Öi pe acestea ascunz├óndu-le ca pe ni╚Öte aur de mult pre╚Ť, d─âruie╚Öte celor ce te laud─â pe tine ne├«ncetat, prin rug─âciunile tale, harul t─âm─âduirilor, Sfinte P─ârinte Ioan Gur─â de Aur.

La 27 ianuarie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├ónta Marciana, ├«mp─âr─âteasa; 
  • Sf├óntul Cuvios Claudin; 
  • Sf├óntul Mucenic Dimitrie;
  • Sf├óntul Cuvios Petru Egipteanul.
survivor3 png
cub oana roman png
BeFunky collage (7) jpg
2 bd foto1 Hepta Mediafax Foto ZUMA Press Hepta jpg
Johnny Depp ┼či Amber Heard au divor┼úat ├«n 2017, dup─â 15 luni de c─âsnicie jpeg
leni klum 2 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
vaccin sinovac jpeg
cherries ge681e00cc 1920 jpg
extrageri loto
calendar ortodox 2021 17 mai sfantul apostol andronic si sotia sa iunia png
Insula Ko Samui din Thailanda jpeg
foto mare shutterstock 1383751604 jpg