Calendar ortodox 2022, 27 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur

Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur este prăznuită la data de 27 ianuarie în Calendarul ortodox. Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur este săbătoare cinstiță de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 27 ianuarie.

Calendar ortodox 2022, 27 ianuarie. Sărbătoare zilei. Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur

Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur (foto: doxologia.ro)
Aducerea Moaștelor sfântului Ioan Gură de Aur (foto: doxologia.ro)

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din sfinții părinți ai bisericii și fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal pentru că îi critica pe sus-pușii imperiului. A murit în exil, pentru că avea vorba “dulce ca mierea” numai când predica pe Dumnezeu dar era neînduplcat și acuzator precum sfântul Ioan Botezătorul atunci când îi critica pe păcătoși, în anul 407 și a fost îngropat în Comane. După 30 de ani, unul din ucenicii săi, Proclu, care după ce a fost numit în scaunul patriarhal de la Constantinopol, a obținut de la împăratul Teodosie acordul de a îi aduce moaștele în capitala imperiului. În anul 438, trupul Sfântului Ioan a ajuns mai întâi în biserica Sfântului Apostol Toma și mai apoi la biserica Sfânta Irina. A doua zi au fost mutate la biserica Sfinții Apostoli și depus alături de Sfântul Ioan Teologul și din raclă s-au auzit cuvintele “Pace vouă”. Moaștele sfinților Ioan Gură de aur și Grigorie Teologul au fost furate de cruciați după ce au cucerit Constantinopolul în 1204, și au fost înapoiate abia la 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea. 

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Glasul al 8-lea

Din gura ta ca o văpaie de foc strălucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat; înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Ci, cu cuvintele tale învățându-ne, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur, roagă pe Hristos Cuvântul să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Glasul 1,

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Veselitu-s-a în Taină Cinstita Biserică de întoarcerea cinstitelor tale moaște; și pe acestea ascunzându-le ca pe niște aur de mult preț, dăruiește celor ce te laudă pe tine neîncetat, prin rugăciunile tale, harul tămăduirilor, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur.

La 27 ianuarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Marciana, împărăteasa; 
  • Sfântul Cuvios Claudin; 
  • Sfântul Mucenic Dimitrie;
  • Sfântul Cuvios Petru Egipteanul.
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net