Calendar ortodox 2022, 28 aprilie. Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia

Hristos  Înviat! Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia sunt prăznuiți la data de 28 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dada sunt între sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 aprilie. 

Calendar ortodox 2022, 28 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia

Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas (foto: doxologia.ro)

Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia trăiau cu frică de Dumnezeu în vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Când aceștia au dat ordin ca toți cetățenii imperiului să aducă jertfe idolilor diavolești, nu au făcut-o întâmplător ci cu gândul ascuns de a îi dovedi pe creștini, pentru că dacă evreii se mai bucurau de oarece drepturi creștinii nu aveau nici un drept în imperiu. Cei trei locuiau în teritoriul guvernat de Tarcvinie și curând au fost pârâți că nu s-au supus poruncii împărătești și nu au adus jertfe zeilor păgâni. Soldații i-au prins și i-au legat apoi i-au dus la înaintea guvernatorului în cetatea Dorostol din sudul Dobrogei. Guvernatorul mai întâi le-a vorbit și le-a explicat că refuzul de a aduce jertfă idolilor este egal cu condamnarea la moarte. Dar cei trei au stabilit împreună, să nu renunțe la dreapta credință și să nu facă lucruri urâte lui Dumnezeu, așa că Tarcvinie a dat porunca să fie bătuți până la moarte. Văzând îndărătnicia lor au fost duși în Ozovia unde au fost tăiați spre slava lui Dumnezeu cei trei dându-și sufletele în mâinile mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Troparul Sfinților Mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 28 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Cherchira; 
  • Sfinții Mucenici Zinon și Vitalie; 
  • Sfântul Mucenic Eusebie; 
  • Sfinții Apostoli Onisifor și Evod.
image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net