Calendar ortodox 2022, 3 august. Sfinții zilei. Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust

Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust sunt prăznuiți la data de 3 august în calendarul ortodox. Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 august. Zi de post.

image
Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 august. Sfinții zilei. Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust

Sfântul Cuvios Isaachie este cinstit și la data de 30 mai el l-a certat pe împăratul Valent pentru susținerea ereziei nestoriene și i-a profețit sfârșitul. 

Sfântul Cuvios Dalmat a fost mirean și ostaș apreciat în armata imperială în vremea lui Teodosie cel Mare. El a renunțat la toate cele lumești, l-a luat pe fiul lui Faust și împreună au mers la mănăstirea lui Isaachie de lângă Constantinopul pentru a își închina viețile lui Dumnezeu. Mai întâi Cuviosul Isaachie i-a tuns la monahism pe Dalmat și pe fiul lui Faust. Când Isaachie bătrân de zile a simțit că se apropie de trecerea la Domnul i-a chemat pe toți frații obștei i-a învățat despre mântuire și l-a numit pe Dalmat stareț.

Acesta care fusese hirotonit preot de Atic, patriarhul Constantinopolului pentru că își arătase dragostea de Dumnezeu prin rugăciune și post. A luptat și el împotriva ereziei Nestoriene care huleau împotriva Fecioarei Maria și a fost de ajutor sfinților părinți care au ținut cel de-al treilea sinod Ecumenic, în Efes, în timpul lui Teodosie cel Mic.

El a fost atât de iubit de frați și de împărat încât numele mănăstirii a rămas “a Dalmatului” sau a lui Dalmat. 

Cuviosul Faust a fost în obștea Mănăstirii Dalmatului până i-a venit și lui rândul să se alăturie cinului monahal de-a dreapta lui Hristos. El a trecut prin toată nevoința monahicească străbătând viața în plăcere dumnezeiască.

Troparul Sfinților Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

 Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri, Care Te porți pururea cu noi după blândețile Tale, nu depărta mila Ta de la noi, ci, pentru rugăciunile părinților noștri, îndreptează viața noastră în pace.

Condacul Sfinților Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe cei ce cu sihăstria au strălucit în lume și au surpat eresurile prin credință, cu cântări să-i lăudăm: pe Sfântul Isaachie și împreună cu el pe Sfântul Dalmat și pe Sfântul Faust, ca pe niște slugi ale lui Hristos; că aceștia se roagă pentru noi toți.

La 3 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios și Mărturisitor Ioan, egumenul Mănăstirii Patalaria; 
  • Sfânta Mironosiță Salomeea.
corneliu vadim tudor lm 0008 0 jpeg
299515611 1814428082226287 3139650293635733392 n (1) jpg
foto front 1 pisica instagram jpg
image 287 jpeg
maria constantin iubit 3 png
femeie sanatate jpg
Arlyne Frankel (sursa foto Facebook)
sursa foto pexels.com
image
image
image
image
foto   accident statie autobuz jpg
Delta 1 jpg
dinca jpg
foto1 istanbul GettyImages 1414284786 jpg
foto front 1 pisica instagram jpg
femeie sanatate jpg