Calendar ortodox 2022, 3 august. Sfinții zilei. Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust

Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust sunt prăznuiți la data de 3 august în calendarul ortodox. Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 august. Zi de post.

Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust (foto: doxologia.ro)
Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 august. Sfinții zilei. Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust

Sfântul Cuvios Isaachie este cinstit și la data de 30 mai el l-a certat pe împăratul Valent pentru susținerea ereziei nestoriene și i-a profețit sfârșitul. 

Sfântul Cuvios Dalmat a fost mirean și ostaș apreciat în armata imperială în vremea lui Teodosie cel Mare. El a renunțat la toate cele lumești, l-a luat pe fiul lui Faust și împreună au mers la mănăstirea lui Isaachie de lângă Constantinopul pentru a își închina viețile lui Dumnezeu. Mai întâi Cuviosul Isaachie i-a tuns la monahism pe Dalmat și pe fiul lui Faust. Când Isaachie bătrân de zile a simțit că se apropie de trecerea la Domnul i-a chemat pe toți frații obștei i-a învățat despre mântuire și l-a numit pe Dalmat stareț.

Acesta care fusese hirotonit preot de Atic, patriarhul Constantinopolului pentru că își arătase dragostea de Dumnezeu prin rugăciune și post. A luptat și el împotriva ereziei Nestoriene care huleau împotriva Fecioarei Maria și a fost de ajutor sfinților părinți care au ținut cel de-al treilea sinod Ecumenic, în Efes, în timpul lui Teodosie cel Mic.

El a fost atât de iubit de frați și de împărat încât numele mănăstirii a rămas “a Dalmatului” sau a lui Dalmat. 

Cuviosul Faust a fost în obștea Mănăstirii Dalmatului până i-a venit și lui rândul să se alăturie cinului monahal de-a dreapta lui Hristos. El a trecut prin toată nevoința monahicească străbătând viața în plăcere dumnezeiască.

Troparul Sfinților Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

 Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri, Care Te porți pururea cu noi după blândețile Tale, nu depărta mila Ta de la noi, ci, pentru rugăciunile părinților noștri, îndreptează viața noastră în pace.

Condacul Sfinților Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe cei ce cu sihăstria au strălucit în lume și au surpat eresurile prin credință, cu cântări să-i lăudăm: pe Sfântul Isaachie și împreună cu el pe Sfântul Dalmat și pe Sfântul Faust, ca pe niște slugi ale lui Hristos; că aceștia se roagă pentru noi toți.

La 3 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios și Mărturisitor Ioan, egumenul Mănăstirii Patalaria; 
  • Sfânta Mironosiță Salomeea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net