Calendar ortodox 2022, 3 martie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc sunt prăznuiți la data de 3 martie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 martie. Zi de post.

Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc din Amasia Capadocia (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc din Amasia Capadocia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 3 martie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Sfinții Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc sunt prieteni și tovarăși ai sfântului Teodor Tiron, Vasilisc fiindu-i chiar nepot. Guvernatorul Puplie și-a primit pedeapsa de la Dumnezeu pentru uciderea lui Teodor Tiron așa că în locul lui a fost numit Asclipiodot, om rău și fără minte el aducând multe chinuri poporului lui Hristos. Acesta când a văzut templul închinat zeiței mame ars de Teodor Tiron s-a înfuriat și a poruncit ca tovarășii lui să fie aduși la judecată. Cei trei care se aveau ca frații, deși doar Eutropie și Cleonic aveau aceeași mamă, au primit cu veselie chemarea la judecată, mai ales că de la moartea lui Tiron eu nu făcuseră altceva decât să se roage. Ceilalți deținuți s-au întristat lipsindu-se de lumina sfinților lui Dumnezeu. Guvernatorul le-a promis măriri lumești și recompense dacă vor aduce jertfe idolilor și împăratului iar de nu, le-a promis tortură și moarte chinuitoare. Cei doi i-au luat promisiunile în derâdere dar mai ales amenințările fapt care l-a enervat tare pe guvernatorul Asclipiodot încât a ordonat să fie biciuiți. Câte patru călăi îi lovea pe fiecare sfânt de nu numai sângele cădea din trupul lor ci și bucăți de carne. Dar ei se rugau la Hristos Dumnezeu să le dea putere și îndată s-a pornit un cutremur mare de toți s-au clătinat, iar legăturile sfinților au dispărut iar ei stăteau nevătămați în picioare. Călăii s-au speriat și la fel și cei care asistau ca spectatori și au strigat la guvernator să oprească chinurile nedrepte. Acesta a strigat la ei că nu a văzut nimic și nu are de ce să oprească dar i-a ascultat și i-a trimis din nou la temniță. Ceilalți creștini aflați acolo s-au bucurat și împreună au cântat și au adus slavă lui Dumnezeu.  Apoi la o sărbătoare a zeiței Artemis guvernatorul a pus să fie aduși și creștinii, să fie forțați să participe la sărbătoare și la jertfe, dar aceștia au îngenunchiat și s-au rugat la Dumnezeu, și atunci s-a surpat temelia templului și statuia zeiței s-a prăbușit și s-a spart în mii de bucăți, iar din cer un glas s-a auzit: “rugăciunile voastre au fost ascultate iar de azi înainte aici va fi biserică creștină”. Guvernatorul a tot încercat să-i corupă făcându-le fel și fel de oferte pentru că-i era teamă de cetățenii orașului, dar până la urmă i-a scos afară din cetate pe Sfinții Eutropiu și Cleonic și i-a spânzurat pe cruce, iar după ce au murit au fost îngropați cu cinste de către creștini, cu îngăduința guvernatorului, iar la mormintele lor multe minuni s-au săvârșit. Sfântul Vasilisc a rămas în temniță mult timp după aceea până a murit Asclipiodot, iar în locul lui a veit Agripa care a dat ordin să fie tăiat cu sabia. 

Troparul Sfinților Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc

Glasul al 4-lea.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Eutropie, Cleonic și Vasilisc

 Glasul al 2-lea

Luminători luminoși v-ați arătat, Dumnezeiești mucenici, cei trei la număr și cu strălucirile minunilor voastre, luminați toată zidirea, alungând pururea noaptea cea adâncă a neputințelor și rugându-vă lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

La 3 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Teodoret; 
  • Sfinții Zenon si Zoil; 
  • Sfânta Cuvioase Piamun.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net