Calendar ortodox 2022, 4 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări

Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, este prăznuit la data de 4 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări, este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 aprilie. Zi de post.

Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Iosif, scriitorul de cântări

Iosif s-a născut în Sicilia din dreptcredincioșii și îmbunătățiții părinți Plotin și Agatia, care au fost binecuvântați de Dumnezeu cu un asemena prunc pentru drept răsplată pentru viața lor cinstită. 

A crescut cu drag de învățătura cea bună și de mic era blând și smerit, nu-i plăceau jocurile copilărești. Nu râvnea la dulciuri și alte bunătăți ci se mulțumea cu pâine și apă și alea numai seara. Când barbarii au năvălit în Sicilia, s-au mutat cu toată familia în Peloponez, iar Iosif și-a lăsat părinții în grija lui Dumnezeu și s-a dus la Tesalonic. Aici a intrat la mănăstire unde a deprins obiceiurile pustnicești și nevoințele vieții de călugăr îndeplinind numai fapte bune. 

Când l-a cunoscut Sfântul Grigorie Decapolitul l-a cunoscut că-i bărbat sfânt și l-a făcut prieten și împreună trăitor. Când erezia iconoclastă și-a făcut loc în imperiu la cel mai înalt nivel cei doi umblau împreună prin târguri și prin casele credincioșilor, sfătuindu-i și îndemnându-i să nu se lase amăgiți de viclenia ereticilor. Sfântul Grigorie a cerut călugărilor să-l trimită pe Iosif la Roma după ajutor și sprijin în lupta cu răucredinciosul împărat. 

Corabia pe care a plecat a căzut în mâinile piraților iar cuviosul a fost pus în lanțuri și trimis în insula Creta la prigonitorii care urau icoanele. În temniță el a alinat suferința celor legați împreună cu el și multora le-a dat mângâieri vreme de șapte ani cât a stat în acea temniță. A fost eliberat în mod minunat de sfântul Ierarh Nicolae care i-a dat o scrisoare pe care scria "Grăbește, Îndurate, și Te sârguiește ca un Milostiv spre ajutorul nostru, că poți, dacă voiești" și i-a cerut să o mânânce. 

El a înghițit-o fără nici o ezitare și atunci toate lanțurile care-l legau au căzut la pământ iar sfântul a fost luat pe sus și a ajuns prin văzduh la poarta Constantinopolului. A trecut la Domnul în noaptea Miercurii luminate, spre Joia cea luminată și sfântul cuvios Iosif, scriitorul de cântări, a mers la cele cerești cu dănțuire. Se cuvine să nu fie confundat cu Sf. Iosif, episcopului Tesalonicului, frate bun al Cuviosului Teodor Studitul, a cărui pomenire este în 26 Ianuarie.

Troparul Sfântului Cuvios Iosif Imnograful

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Iosif. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Iosif, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Iosif Imnograful

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cel ce ești ca un izvor nedeșertat al pocăinței și dătător mângâierii celei fără de sfârșit și adâncimea umilinței, Sfinte Părinte Iosif, dă-ne nouă lacrimile pocăinței celei Dumnezeiești, prin care plângând aici, să dobândim mângâiere de la Dumnezeu, cerând ajutorul tău, sfinte.

La 4 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Elpidifor; 
  • Sfântul Mucenic Diu; 
  • Sfântul Mucenic Vitonie; 
  • Sfântul Mucenic Galic; 
  • Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona; 
  • Sfântul Mucenic Pavel Rusul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net