Calendar ortodox 2022, 5 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi

Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi sunt prăznuiți la data de 5 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 noiembrie. 

Martiriul Sfinților Mucenici Galaction și Epistimi (foto: doxologia.ro)
Martiriul Sfinților Mucenici Galaction și Epistimi (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 5 noiembrie. Pomenirea Sfințiilor Mucenici Galaction și Epistimi

Clitofon și Levchipia, părinții lui Galaction, erau păgâni bogați, oameni de seamă ai orașului fenician Emesa dar care nu puteau avea copii. Ei mergeau la templul Artemisei și se rugau în van la zeii greci pentru a fi învredniciți în a avea copii.

În vremea lor Siria era condusă de un guvernator nemilostiv cu creștinii care-i persecuta și-i ucidea pe cei care îi considera nazarineni, sau galileeni. Sub guvernarea lui nu aveai decât două posibilități. Ori te închinai idolilor ori îl mărturiseai pe Hristos și sufereai torturi iar apoi mureai pentru El.

Un călugăr pe nume Onufrie, care se ascundea în haine zdrențuite, cerșea din casă în casă, și acolo unde afla deschidere propovăduia cuvântul lui Dumnezeu și întorcea suflete la dreapta credință. Așa a ajuns și la poarta lui Levchipia și văzându-i necazul i-a spus că singura ei șansă este să se încreadă în Hristos. Ea s-a speriat, îi era frică, știa ce pățesc creștinii. Onufrie a reușit să-i arate adevărul, a învățat-o tainele creștinismului,  a învățat-o să se roage și a botezat-o. Într-o noapte l-a văzut pe Hristos pe cruce, care-i grăia că ea va avea un copil ce-i va urma lui și va suferi și va muri pentru El, dar va sta de-a dreapta Lui în Împărăția Cerurilor.  După asta ea a rămas grea și i-a dezvăluit soțului minunea. Clitofon a vrut să meargă al templu să se închine zeilor dar Levchipia l-a oprit spunându-i că nu de la zeii aceia a primit ea dezlegarea de a avea copii, ci de la Hristos. El a cerut să fie și el învățat și s-a botezat în ascuns. Când li s-a născut fiul l-au botezat Galaction și l-au crezut cu multă dragoste și credință și l-au școlit în filosofie și astronomie. Când a venit vremea i-au găsit o fecioară frumoasă drept mireasă, pe Epistimi, dar el nu o voia pentru că nu era creștină și nu voia să-l mâhnească pe Hristos. Ea când a aflat adevărul a cerut să fie botezată și astfel s-au căsătorit, dar de dragul lui Dumnezeu au jurat amândoi să-și păzească fecioria. 

Au viețuit împreună cât au viețuit apoi s-au retras amândoi la câte o mănăstire. Epistima a primit de veste de la Dumnezeu Galaction a fost prins și că îndură chinurile păgânilor și a cerut îngăduință de la stareță să se ducă să sufere împreună cu el. Astfel ea s-a predat, l-a mărturisit pe Hristos și a fost supusă la chinuri. Împreună au pătimit, în cele din urmă li s-au tăiat limbile și apoi au fost decapitați. Un servitor al Episinei care se botezase împreună cu ea și care se pustnicise în pustie a fost martor la tot ce li s-a întâmplat și după moartea lor a strâns sfintele moaște le-a îngropat cu cinste și a povestit tot ce a văzut. 

Troparul Sfinților Mucenici Galaction și Epistimia

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Galaction și Epistimia

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu adunările mucenicilor lui Hristos împreună v-ați numărat. Cu tari nevoințe luminat nevoindu-vă, Sfinte Galaction mult lăudate, cu cinstită soția ta și împreună pătimitoarea Sfânta Epistimia, nu înceta rugându-te unuia Dumnezeu pentru noi toți.

La 5 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Ermeu, Lin, Gaie, Filolog și Patrova; 
  • Sfinții Domnin, Timotei, Teofil, Teotim, Doroteu, Eupsihie, Carterie, Silvan si Pamfil;
  •  Sfântul Apostol Hermes; Cuviosul Grigorie Marturisitorul, arhiepiscopul Alexandriei;
  •  Sfinții Mucenici Castor si Agatanghel; 
  • Sfântul Iona, mitropolit de Novgorod.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net