Calendar ortodox 2022, 6 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Pavel Mărturisitorul este prăznuit la data de 6 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Pavel Mărturisitorul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 6 noiembrie. 

Sfântul Pavel Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Pavel Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 6 noiembrie. Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

În vremea lui Constanțiu, fiul lui Constantin cel mare se răspândise din nou erezia lui Arie și îi persecutau pe dreptcredincioși. Când a fost să moară patriarhul Alexandru, credincioșii l-au întrebat pe cine lasă să-i păstorească în continuare. El l-a numit pe preotul Pavel din Tesalonic și pe diaconul Macedonie. Când au fost să aleagă patriarh, ereticii băgau zâzanie să-l aleagă pe Macarie în vreme ce dreptcredincioșii îl doreau pe Pavel.

În anul 336 poporul l-a ales pe Pavel, Macedonie a trecut pe față de partea ereziei și a uneltit să ajungă în scaunul patriarhal. Împăratul, a dat crezare uneltitorilor eretici și l-a detronat pe patriarh care s-a exilat la Roma. În acea vreme cele nu se separase biserica din Roma de biserica drept-credincioasă. El s-a întâlnit aici cu Athanasie cel Mare, și el alungat de Constanțiu și împreună cu Constantin al II-lea, celălalt fiu al lui Constantin cel Mare, a fost repus în scaunul patriarhal de la Constantinopol. Au urmat frământări și uneltiri, care au dus din nou la surghiunul lui Pavel, cărua nu îndrăzneau să-I facă rău deoarece era iubit de popor, iar Macedonie a urcat în scaunul patriarhal pe care și-l dorea atât de mult.

El îi chinuia și persecuta pe cei care mărturiseau dreapta credință și Dumnezeirea lui Hristos. De altfel de atunci există oameni care-l neagă pe Hristos Dumnezeu, acea erezie nu a fost stârpită pe deplin niciodată. Pavel a fost exilat în Armenia unde a fost sugrumat cu omoforul său, după ce ereticii au dat năvală peste el în timp ce săvârșea slujba Liturghiei, în anul 351. 

Împăratul Teodosie a chemat sinod pentru a blestema și îndepărta erezia și a mutat moaștele lui Pavel la Constantinopol pentru a fi cinstite după merit iar în anul 1236 au fost răpite de cruciați și duse la Veneția unde se află și acum.  

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului 

Glasul al 3-lea Pentru mărturisirea Dumnezeieștii credințe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoți. Strigă împreună cu tine și Abel către Domnul și sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului 

Glasul al 2-lea Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care și pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ți l-ai pus și ca al lui Zaharia și al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

La 6 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Varlaam Hutinski; 
  • Sfântul Cuvios Luca; 
  • Sfântul Mucenic Nicandru; 
  • Sfântul Pavel cel nebun pentru Hristos.
image
image
image
image
image
image
Schengen FOTO Profimedia
gandaci de bucatarie freepik jpg
profesor acuzat abuz jpg
insula grecia jpg
FotoJet (14) jpg
curent electric jpg
europe 3483539 1280 jpg
bread 2178874 1280 jpg