Calendar ortodox 2022, 7 decembrie. Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, Sfântul Ambrozie de Milan

Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș și Sfântul Ambrozie de Milan, Episcopul Mediolanului sunt prăznuiți la data de 7 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș și Sfântul Ambrozie de Milan, Episcopul Mediolanului sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 7 decembrie.

Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș. Icoană de Sorin Vintzeanu
Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2022, 7 decembrie. Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș

Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș a trăit la sud de Dunăre dar nu se știe cu exactitate dacă era româncă sau bulgăroaică. Filofteia înseamnă în limba greacă “Iubitoare de Dumnezeu” și se știe că a fost omorâtă de tatăl ei doar pentru că a avut milă de oamenii sărmani. Ea avea sarcina de a duce mâncarea tatălui ei care muncea la câmp, dar totdeauna dădea din mâncare săracilor care îi ieșeau în cale, subțiind porția tatălui ei. Într-o zi când mâncare nu i-a ajuns Satana a pus stăpânire pe sufletul lui și el, orbit de furie, a pus mâna pe bardă și și-a lovit propria fiică. În vremea țaratului Vlaho-Bulgar, moaștele sfintei au fost cinstite în localitatea Târnovo, dar când turcii otomani au pus în primejdie acele locuri moaștele au fost mutate la Vidin. După dezastrul de la Nicopole, în care alianța creștină a fost spulberată de armata lui Baiazid, spre a fi ferite de profanare moaștele au fost oferite domnitorului Mircea cel Bătrân, iar acesta le-a așezat cu cinste la Biserica Domnească cu hramul Sfântului Nicolae din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. De atunci nu au părăsit Curtea de Argeș decât în primul război mondial, când, pentru a fi protejată, sfânta a fost adusă la Mănăstirea Antim din București. 

Moaștele Sfintei sunt întregi și se află într-o raclă de argint aurit, pecetluite cu un blestem din 10 mai 1791, de către mitropolitul Cosma Popescu

Troparul Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș 

Glasul al 8-lea

Întru răbdarea ta ți-ai agonisit plata ta, Fericită Filofteia, întru ispite neîncetat răbdând, bătăi suferind, în necazuri binevoind, pe săraci miluindu-i și pe flămânzi săturându-i; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, bună fecioară, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș 

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Sfântă Filofteia, Preafericită, din pruncie te-ai adus prin fapta bună jertfă fără prihană lui Dumnezeu, Celui Ce mai înainte de a te naște te știa pe tine, care te-ai făcut podoaba fecioarelor și locuitoare Cămării celei de nuntă, vrednică de laudă. Pentru aceasta strigăm ție: Bucură-te, fecioară, pururea pomenită!

Calendar ortodox 2022, 7 decembrie. Sfântul Ambrozie de Milan (Mediolan)

A fost fiul unui prefect al Galiei. Când era încă în fașă și după primise cu numele tatălui său, a fost lăsat afară să doarmă. Deodată un roi de albine au venit și au început să-i lase miere pe limbă. Doica a văzut albinele pe fața copilului s-a speriat tare și a vrut să le alunge dar tatăl care văzuse și el de la început ce se întâmplă a fost fascinat și a vrut să vadă ce se întâmplă până la capăt. După ce l-au hrănit albinele toate și-au luat zborul fără să-I facă nici cel mai mic rău după cum stă scris “Faguri de miere sunt cuvintele cele bune și dulceața lor este vindecarea sufletelor”.

A mers la școală și a învățat cuvintele Scripturii și a devenit un orator renumit, slăvit în cuvânt, și îi apăra pe cei neîndreptățiți în judecăți da ajutor celor necăjiți și îi certa cu vorba pe cei nedrepți. 

Odată a fost trimis de la Roma să liniștească o gâlceavă în biserica Milanului între dreptcredincioși și arieni. În timp ce se străduia să facă pace un copil atât de mic ce încă nu știa a grăi a strigat: “Ambrozie să ne fie episcop”. Auzind așa minune mulțimea a repetat ceea ce a spus copilul și voiau acuma să le fie el episcop. Mai întâi a fost botezat, apoi trecut prin toate treptele preoțești și a fost sfințit episcop în numai o săptămână. 

În scaunul Milanului a întărit credința ortodoxă, a înlăturat sămânța ereziei ariene, a scris importante lucrări dogmatice, a făcut apostolat și  minuni multe. A fost învățătorul fericitului Augustin pe care l-a întors de la credința manheistă și a trecut la domnul la praznicul învierii în anul 397.

La 7 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Neofit;  
  • Sfântul Dometie; 
  • Sfinții Isidor, Achepsima și Leon; 
  • Cuviosul Amun cel din Nitria;
  •  Sfinții mucenici Gain și Gaie; 
  • Cei 300 de Sfinți Mucenici din Africa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net