Calendar ortodox 2022, octombrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2022 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna octombrie, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. 

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului
Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna octombrie

Luna octombrie debutează cu un praznic însemnat cu cruce roșie în calendar, chiar în prima zi fiind Acoperământul Macii Domnului, spre sfârșitul, urmat apoi de trei praznice importante și dragi poporului Român: ✝ Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, 14 octombrie, ✝ Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, la 26 octombrie și ziua următoare, la 27 octombrie, ✝ Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală.

Acoperământul Macii Domnului: 1 Octombrie

La Acoperământul Macii Domnului se prăznuiește arătarea Maicii Domnului credincioșilor care se rugau pentru izbăvirea Constantinopolului care era asediat de slav în anul 911. Maica Domnului a intrat în mijlocul bisericii, a îngenuncheat șă s-a rugat cu chipul plin de lacrimi vreme îndelungată, apoi s-a ridicat și și-a întins peste toți cei prezenți maforionul adică acoperământul. 

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași: 14 octombrie

Anul acesta s-au împlinit 381 de ani de când domnitorul Moldovei, Vasile Lupu a primit în dar Moaștele Sfintei Parascheva din partea patriarhului Macarie al Antiohiei și le-a așezat spre cinstire la Mănăstirea Trei Ierarhi de unde au fost transferate la Catedrala Metropolitană. Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea și a trecut la Domnul în anul 1050 pe când avea 27 de ani. și de atunci nenumărate minuni s-au înfăptuit și încă se mai înfăptuiesc la moaștele sale. 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir: 26 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir ale cărui moaște se află în biserica din Tesalonic care a fost clădită pe locul unde a fost martirizat. El este cinstit în mod special pe către toți credincioșii mai ales pentru minunile sale și pentru trecerea pe care o are înaintea lui Dumnezeu.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor: 27 octombrie

De când au ajuns la noi în țară, în anul 1774, moaștele sfântului Dimitrie cel Nou au fost sprijin și mângâiere pentru toți cei care cer sfinților mijlocire înaintea lui Dumnezeu. Prin lucrarea sa știința nu poate cuprinde și nici explica raționamente sau teorii care să explice minunile care se petrec în preajma moaștelor sale. 

Sărbători cu cruce neagră în luna octombrie, în Calendarul ortodox 2022

  • 1 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Chiriac de la Bisericani; ✝ Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani; 
  • 5 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Misail de la Mănăstirea Turnu; ✝ Sfântul Cuvios Daniil de la Mănăstirea Turnu;  
  • 7 octombrie: ✝ Sfântul Mare Mucenic Serghie; ✝ Sfântul Mare Mucenic Vah;  
  • 13 octombrie: ✝ Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași 21 octombrie: ✝ Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion; ✝ Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie; ✝ Sfântul Mucenic Oprea; ✝ Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș; ✝ Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel;  
  • 28 octombrie: ✝ Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești; 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net