Calendar ortodox 2022, 22 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi este prăznuit la data de 22 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 22 septembrie. 

calendar ortodox 2021 22 septembrie sf mc teodosie de la brazi png
Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 22 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi s-a născut la începutul secolului al 17-lea și a intrat de tânăr la mănăstire. Pentru că îi plăcea să citească este pus secretar al mănăstirii Bogdana, mănăstire la care ajunge egumen și pe care are grijă să o reconstruiască. Este hirotonit episcop de Rădăuți în anul 1670 și, un an mai târziu, episcop de Roman.

Atunci când Sfântul Dosofei părăsește scaunul de mitropolit al Moldovei și fuge în Polonia, domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino le cere episcopilor să numească un nou mitropolit iar alegerea acestora este Teodosie.

Cronicarul Ion Neculce ne spune că domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino a fost cel mai decăzut domnitor pe care l-au avut țările române și că acesta se menținea pe tron cu ajutorul tătarilor pe care-i adusese în Moldova. Pentru faptele lui, Teodosie l-a dojenit și l-a asemuit cu Antihrist fapt care a dus la alungarea sa din scaunul de mitropolit și închiderea sa în mănăstirea Sfântul Sava din Iași.

Tot de la cronicarul Ion Neculce aflăm că în acele vremuri tătarii jefuiau tot ce doreau în ziua mare fără teamă de pedeapsă și, în anul 1694 au pătruns în mănăstirea Brazi, unde l-au prins și l-au torturat pe Teodosie pentru a le da odoarele bisericii. Pentru că nu au primit ceea ce doreau i-au tăiat capul, a doua zi după Ziua Crucii. Sfântul Teodosie de la Brazi a fost proclamat sfânt la 5 octombrie 2003.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei

 Glasul 1

Arătatu-te-ai, Sfinte Ierarhe Teodosie, sfeșnic pururea luminos și mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai prin slujire și mucenicie, ca o jertfă preacurată aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace și mare milă.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei

 Glasul al 8-lea 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Glasul Cuvântului vieții a răsunat în Biserica lui Hristos, căci păstorul ei s-a arătat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor și cetele călugărilor cântă într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

La 22 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Sfințit Mucenic Foca, făcătorul de minuni; 
  • Sfântul Foca, grădinarul; 
  • Sfântul Mucenic Isaac; 
  • Sfântul Martin; 
  • Sfântul Cuvios Cosma Zografitul și 36 de cuvioși părinți de la Mănăstirea Zograful, din Muntele Athos; 
  • Sfântul Macarie de la Jabin.
Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
gyuri pascu si daniela marin
cub botez tort liam png
bani falsi sursa igpr
reghe corina caciuc jpeg
cub reghecamf bătaie png
Vladimir Putin la Vladivostok FOTO EPA EFE jpg
Camera mortuară a lui Tutankhamon FOTO Hanaa Habib/EPA via The Guardian
image
image
image
image
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg
misiune spatiala dart asteroid foto nasa esa (4) jpg
Primarul Cătălin Cherecheș (sursa foto Pixabay & Facebook/ colaj Click!)
Loredana Zainea (sursa FOTO Facebook)
Marian Gaspar webp