Calendar ortodox 2023, 1 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit); Anul Nou Bisericesc

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este prăznuit la data de 1 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 1 septembrie. 

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 1 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit); 

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) a fost un călugăr originar din Dobrogea de astăzi ce a trăit în secolele 5-6 și și-a dus cea mai mare parte a vieții la Roma unde a fost starețul unei mănăstiri. 

El a fost un celebru traducător operelor teologice din greacă în latină dar cel mai important este faptul că el a împărțit istoria în două, într-o eră înainte de Hristos și una de la Hristos. 

El a făcut calculele și a reieșit că după calendarul Iulian în folosință în acele vremuri, anul 753 de la întemeierea lumii era anul 1, în care s-a născut Hristos. Calculele ulterioare s-a dovedit că s-a înșelat iar anul în care s-a născut Hristos variază între anii 6 și 3 înainte de Hristos, probabil anul 4 îHr. 

Totuși acest lucru este lipsit de importanță și este de apreciat că Era Creștină sau Anii Domnului sunt inventați de un călugăr născut pe teritoriul țării noastre și că anul 2024 este de fapt Anul Mântuirii 2024!

Calendar ortodox 2023, 1 septembrie. Sfinții zilei. Anul Nou Bisericesc

Anul Nou bisericesc nu începe ca cel civil ci astăzi, după inspirația Vechiului Testament s-a pus drept început al Noului An 1 Septembrie pentru ca toată lumea să se bucure de roadele câmpului. Așa cum Dumnezeu s-a odihnit după facerea lumii tot așa neamul evreiesc trebuia să se odihnească și să se bucure după strângerea roadelor de peste an. În luna septembrie a pus piciorul Noe pe muntele Ararat, după ce Dumnezeu a oprit potopul și tot în septembrie a avut loc a doua coborâre de pe munte a lui Moise cu Tablele Legii.

În septembrie intra marele arhiereu în Sfânta Sfintelor pentru a aduce jertfă sângeroasă pentru sine și ștergerea păcatelor poporului făcute în anul ce trecuse, smerindu-se cu post și aducând ardere de tot Domnului. și păgânii romani serbau cu lumânări Idictionul adică zilele de dare a impozitului, tot după strângerea recoltelor.

În luna septembrie a intrat și Domnul Nostru Iisus Hristos în sinagogă și i-a dat spre citire cartea profetului Isaia din care a citit: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, M-a trimis a vindeca pe cei zdrobiți la inimă, a propovădui celor robiți iertare și orbilor vedere; a slobozi pe cei sfărâmați, ușurîndu-i; a mărturisi anul Domnului bine primit". După ce a strâns sulurile Legii a început cateheza, arătându-Se pe Sine ca adevărat Mântuitor trimis oamenilor de Dumnezeu, pentru mântuirea și înnoirea vieții și astfel în El se împlinea profeția citită, și toți "Îl mărturiseau și se mirau de cuvintele harului care ieșeau din gura Lui" (Luca 4, 17, 19).

Praznicul Anului Nou Bisericesc a fost stabilit la primul Sinod Ecumenic de la Niceea

Troparul Începutului de an bisericesc, sau al Indictionului

 Glasul al 2-lea

A toată făptura Ziditorule, Cel Ce timpurile și anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătății Tale, Doamne, păzind în pace poporul și țara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu și ne mântuiește pe noi.

Condacul Începutului de an bisericesc, sau al Indictionului

 Glasul al 2-lea

Cel Ce locuiești întru cei de sus, Hristoase Împărate, Făcătorul tuturor celor văzute și celor nevăzute și Ziditorule, Cel Ce zilele și nopțile, timpurile și anii ai făcut, binecuvântează acum cununa anului, ferește și păzește în pace pe cei binecredincioși, țara aceasta și pe poporul tău, Mult Îndurate.

La 1 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Simeon Stalpnicul;
  • Minunea săvârșită de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Mănăstirea Miasinilor;
  • Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul;
  • Sfânta Cuvioasă Evantia;
  • Adormirea lui Isus Navi;
  • Sfintele patruzeci de Mucenițe Fecioare și a lui Amun, diaconul, dascălul lor;
  • Sfinții Mucenici și frati Evod, Calista și Ermoghen;
  • Sfântul Cuvios Meletie cel Nou, care s-a nevoit în Muntele Myopolis de lângă Theba (Capadocia);
  • Sfântul Mucenic Anghel.
image
image
image
image
image
image
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg
muncitori tunel prabusit india profimedia jpg