Calendar ortodox 2023, 23 august. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Lup

Sfântul Mucenic Lup este prăznuit la data de 23 august în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Lup este între între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 23 august. 

Sfântul Mucenic Lup (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Lup (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 23 august. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Lup

Sfântul Mucenic Lup a trăit la cumpăna secolelor al treilea și al patrulea. El a fost rob și slujitor credincios al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. A fost de față la moartea martirică a stăpânului său, a înmuiat hainele în sângele sfântului și a luat inelul de la mâna stăpânului său și prin harul lui Dumnezeu și chemând în ajutor prin rugăciune pe sfântul Dimitrie multe minuni a săvârșit în Tesalonic și în împrejurimi. 

Printre altele se îndeletnicea și cu zdrobirea idolilor și astfel și-a atras mânia păgânilor care căutau să-l omoare, dar el mereu era ferit în chip minunat de furia lor. Când a sosit vremea, la timpul hotărât de Dumnezeu, el s-a dat pe mâna celor care-i doreau moartea. 

Pentru că era nebotezat în numele sfintei treimi și își dorea cu ardoare acest lucru în chip minunat, în timp ce era torturat în fel și chip s-a pornit ploaia peste mucenic, primit în acest fel botezul. La 23 august anul 304 Sfântul Mucenic Lup și-a câștigat coroana de martir 

Troparul Sfântului Mucenic Lup

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Lup, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

La 23 august în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului;
  • Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Lugdunumului (Lyon);
  • Cuviosul Calinic, patriarhul Constantinopolului;
  • Cei 38 de Sfinți Mucenici din Tracia.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg