Calendar ortodox 2023, 11 mai. Sfinții zilei. Sfinții Chiril și Metodie, luminătorii slavilor

Sfinții Chiril și Metodie sunt prăznuiți la data de 11 mai în calendarul ortodox. Sfinții Chiril și Metodie sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 11 mai.

Sfinții Chiril și Metodie. Icoană de Mihai Coman
Sfinții Chiril și Metodie. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2023, 11 mai. Sfinții zilei. Sfinții Chiril și Metodie, apostolii slavilor

Constantin și Metodie au fost frați, fii lui Leon, sutaș în cetatea Tesalonicului și ai Mariei. Metodie, care era mai mare între frați, a fost pus ofițer al armatei imperiale și a slujit la granița imperiului cu slavonii unde le-a deprins limba. 

Fericitul Constantin s-a arătat deosebit de mic deoarece nu a vrut să sugă lapte de la doică ci numai de la mama lui și mai târziu, la școală mult a iubit învățătura. El a învățat înțelepciunea cea din afară: gramatica, retorica, facerea de stihuri a lui Homer, muzica, filosofia, aritmetica, astronomia și toate meșteșugurile grecești, încât îi uimea pe profesorii săi pentru pentru mare istețime a minții sale. Cei doi am creat alfabetul Glagolic, care înseamnă “cuvânt” special pentru slavii care se creștinau atunci și care aveau în graiul lor sunete care nu se potriveau nici alfabetului latin, și nici cel grecesc. 

Ei au tradus astfel Sfânta scriptură în limba slavonă, lucru care a deschis calea spre luminare a popoarelor slavone. Din acest alfabet a fost dezvoltat mai apoi, în special de ucenicii lor, alfabetul pe care astăzi îl numim chirilic și care a fost și alfabetul limbii române mai bine de 400 de ani, până în a doua jumătate a secolului al 19-lea când a fost înlocuit treptat. 

În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat un decret în care alfabetul latin devenea oficial alfabetul limbii române. Alfabetul chirilic al limbii române vechi, este diferit de alfabetul chirilic folosit în Republica Moldova care este doar o adaptare a alfabetului chirilic rusesc.

La 11 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Mochie;
  • Sfântul Mucenic Dioscor cel Nou;
  • Sfântul Mucenic Arghiros Tesaloniceanul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net