Calendar ortodox 2023, 15 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Sfântul Iacob Putneanul este prăznuit la data de 15 mai în calendarul ortodox. Sfântul Iacob Putneanul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 15 mai.

Sfântul Iacob Putneanul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Iacob Putneanul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 15 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Iacob Putneanul s-a născut în nordul Moldovei, la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă. Aproape toată familia sa va intra în cinul monahal. Părinții se vor călugării luând numele de Mariana și Adrian, o soră a devenit monahia Pelaghia iar un frate Ioil monahul. O altă soră a lui Iacob, Maria, s-a căsătorit dar soțul ei va deveni peste ani monahul Misail de la Schitul Doljești. Sfântul Iacob a intrat frate la mănăstirea Putna la numai 12 ani unde a învățat în mod desăvârșit ce înseamnă ascultarea punând bazele sfântului mitropolit ce va deveni.

În 1736, la numai 17 ani a fost hirotonit ieromonah de către Mitropolitul Antonie. Sfântul Iacob și-a umplut de dragostea pentru Hristos și de râvnă într-u dobândirea unirii cu Dumnezeu. La 25 de ani este ales egumenul mănăstirii Putna și pentru că renumele său depășea cu mult zidurile mănăstirii, doar un an mai târziu este ales Episcop de Rădăuți. Sfântul Iacob s-a implicat în organizarea școlilor pentru copii implicându-se în găsirea de dascăli potriviți pentru școlile din episcopie. A continuat opera Sfântului Mitropolit Dosofei ajutând și susținând traducerea cărților de cult în limba română. A fost una din vocile care au susținut desființarea veciniei, echivalentul iobăgiei în Moldova.

În anul 1750, trebuia ales un nou mitropolit al Moldovei iar cutuma bisericească cerea ca episcopul de Roman să primească această cinste. Episcopul Ioanichie, cunoscându-l bine pe Iacob, a renunțat la această cinste văzând că el este cel ales de Dumnezeu pentru această cinste. A fost mitropolit 10 ani și a avut o intensă și rodnică activitate socială nu numai pastorală, a promovat cultura românească a susținut tiparul și a avizat și supravegheat traducerea de cărți.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

 Glasul al 3-lea

Grija cea lumească lepădând și viața pustnicească trăind, ca un bun păstor turma cea cuvântătoare a Moldovei ai păzit, pentru aceasta cu îngerii în ceruri te veselești, Sfinte Ierarhe Iacob, Arhiereul lui Hristos, roagă-te pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Glasul al 4-lea

 Cu fapte bune și cu virtuți împodobindu-te, Sfinte Ierarhe Iacob, dascăl iscusit al credincioșilor te-ai arătat și înnoitor al mănăstirii Binecredinciosului Voievod ștefan cel Sfânt te-ai învrednicit. Pentru aceasta, Hristos te-a preamărit în ceruri, unde te rogi neîncetat pentru sufletele noastre.

La 15 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare;
  • Sfântul Mucenic Halvard Norvegianul;
  • Sfântul Cuvios Ahile, episcopul Larisei;
  • Sfântul Cuvios Varvar, izvoratorul de mir.
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net