Calendar ortodox 2023, 21 august. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Tadeu

Sfântul Apostol Tadeu este prăznuit la data de 21 august în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Tadeu este între între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 21 august.

Sfântul Apostol Tadeu (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Tadeu (foto: doxologia.ro)

Sfântul Apostol Tadeu

Calendar ortodox 2023, 21 august. Sfântul Apostol Tadeu

Sfântul Apostol Tadeu sau Levi era de loc din Edesa, era învățat și cunoștea bine Legea. A fost ucenic al Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului și i-a urmat lui Hristos îndată după Botez. Se numără întrei cei 70 de apostoli pe care Iisus i-a trimis câte doi înainte feței sale. 

El a propovăduit Evanghelia, după slăvita Înviere și Înălțare, în Edesa, adică acolo de unde era el arătând păgânilor adevărata credință și l-a tămăduit de lepră și l-a botezat pe regele Avgar. 

Avgar a preamărit pe Dumnezeu și prin poruncă regească a adus Edesa să asculte învățătura creștină. Duhul Sfânt a insuflat pe Tadeu și cuvintele sale întărit de multe minuni și semne a făcut ca poporul Edesei să-i părăsească pe idoli și să îmbrățișeze credința în Hristos prin botez. Apoi Sfântul Apostol Tadeu a mers în Mesopotamia unde a ridicat multe biserici și a străbătut cetățile Siriei răspândind cuvântul Evagheliei. 

Nu a încetat nici o clipă să slujească, să învețe și să boteze, până a trecut la Domnul în cetatea feniciană, Beirut. 

Troparul Sfântului Apostol Tadeu

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Tadeu, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Tadeu

 Glasul al 8-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Prăznuirea Apostolului cea de bucurie a sosit, să o săvârșim astăzi cu veselie. Că el dă, celor ce-l cinstesc pe dânsul cu credință, izbăvire de păcate și Dumnezeiască Tărie, căci are îndrăzneală ca un Dumnezeiesc tăinuitor al darului lui Hristos.

La 21 august în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Vasa, împreună cu copiii ei: Teognie, Agapie și Pistos;
  • Sfânt Teoclita, făcătoarea de minuni.
image
image
image
image
image
image
concediul de odihnă
Chereches prins in Augsburg e1701197222484 640x400 jpg
image png
mihaela bilic facebook jpg
cancer jpg
Moș Crăciun a venit la refugiații ucraineni din România. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cos cumparaturi shutter jpeg
shutterstock 1046965294 jpg