Calendar ortodox 2023, 22 decembrie. Sfinții zilei. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este prăznuit la data de 22 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 22 decembrie. Zi de post.

Sfântul Petru Mitropolitul Kievului (foto: doxologia.ro)
Sfântul Petru Mitropolitul Kievului (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 22 decembrie. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Sfântul Petru ce a ajuns mitropolit al Kievului s-a născut în Bucovina în anul 1596 și era cel de-al patrulea băiat al voievodului Moldovei, Simion Movilă. 

A fost dat la școală la vremea cuvenită și s-a dovedit a fi un învățăcel bun încât prindea repede ce alți se chinuiau să înțeleagă. A intrat călugăr la celebra mănăstire Pecerska și va pune bazele Academiei din Kiev, cea mai veche școală de învățământ superior din spațiul ortodox. 

A înaintat cu răbdare în ierarhia bisericească și toată lumea îi recunoștea meritele și la doar 31 de ani a fost ales mitropolit al al Kievului, Galiției ai a toată Rusia. A luptat cu multe erezii și a corectat multe greșeli dogmatice în care cădeau ortodocșii vastului imperiu rusesc. Pentru că era o vreme în care tulburările protestante erau în plină ofensivă și câștigau tot mai mult  teren în Europa, și ca răspuns al tulburătoarei “Mărturisiri” lui Kiril Lukaris a întocmit o “Mărturisire de credință” ortodoxă, în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul ortodox de la Iași din anul 1642 și care a fost confirmată de toți patriarhii ortodocși. Datorită lui a fost scris și a văzut lumina tiparului Patericul Sfinților din Pecerska (1634) și Minunile Peșterilor Kievului (1638). 

A tradus el însuși și a publicat multe cărți despre viața duhovnicească, despre asceză și îndatoririle preoțimii dar și a conducătorilor bisericii. A fost sfătuitor și duhovnic al țarilor ruși. A trecut la domnul la 22 decembrie 1646 și a fost canonizat de biserica Ucraineană la 6 decembrie 1996. În anul 2002 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat pomenirea Sfântului Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, în fiecare an, la 22 decembrie.

La 22 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana;
  • Sfântul Mucenic Hrisogon;
  • Sfânta Muceniță Teodota și fii ei;
  • Sfântul Mucenic Zoil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net