Calendar ortodox 2023, 23 iulie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca este prăznuită la data de 23 iulie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca este praznicul zilei pomenit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 23 iulie.

Sfântul Mucenic Foca (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Foca (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 23 iulie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Sfântul Mucenic Foca a trăit în Sinope în timpul împăratului Traian. Când împăratul și-a trimis ostașii să-l captureze el a înțeles că i-a sosit ceasul. Fără să le spună cine este i-a primit în casa lui, i-a ospătat din belșug promițându-le că îl va preda lor pe creștinul Foca. 

În timp ce soldații dormeau el a stat în grădină și s-a rugat la Dumnezeu împăcându-se cu toți și cu toate. A udat florile, și-a săpat mormântul, a împărțit haine și mâncare. Dimineață le-a spus soldaților adevărul iar acestora nu le venea a crede. Pentru că porunca împăratului era mai puternică decât orice l-au luat l-au torturat și l-au chinuit apoi l-au spânzurat și l-au aruncat într-o groapă cu var nestins. 

A murit în timp ce se ruga la Dumnezeu. Este cinstit în fiecare an la 22 septembrie, astăzi facem pomenire mutării moaștelor sfântului Foca din Sinope unde a fost episcop și a fost martirizat la Constantinopol, în anul 403.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Foca, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

 Glasul al 6-lea 

Împlinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.

Ca un arhiereu ai adus jertfa, părinte și mai pe urmă jertfă vie te-ai adus pe tine însuți pentru Hristos Dumnezeu, mărturisind după lege, întărindu-te de la îngeri și moartea voind, fiind împreună cu cei ce-ți grăiesc ție: vino, Sfinte Mucenice Foca, cu noi și nimeni împotriva noastră.

La 23 iulie în calendarul ortodox 2023 mai este pomenită

  • Sfinții Mucenici Trofim și Teofil;
  • Sfinții Mucenici Apolinarie și Vitalie, episcopii Ravenei;
  • Sfântul Mucenic Apolonie, episcopul Romei;
  • Sfinții Mucenici care au murit în Bulgaria, în timpul împăratului Nichifor;
  • Sfânta Cuvioase Ana din Lefcadia.
image
image
image
image
image
image
Scrisoare veche Twitter jpg
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg