Calendar ortodox 2023, 23 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, este prăznuit la data de 23 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 23 mai.

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 23 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei, a dus o viață îngerească păstrându-și curăția feciorească și făcând numai fapte bune. A intrat de tânăr la mănăstire împreună cu Sfântul Teofilact al Nicomidiei, în zilele Patriarhului Tarasie.

Acesta i-a trimis pe amândoi la o mănăstire pe malul Mări Negre, iar ei s-au nevoit acolo și au sporit în fapte bune câștigând îndrăneală către Dumnezeu prin rugăciunile lor. Preasfințitul Patriarh Tarasie îi iubea pe cei doi și văzând dragostea lor de Dumnezeu l-a pus pe Teofilact episcop în Nicomidia iar pe Mihail ierarh la Sinad.

Când erezia iconoclastă a pârjolit imperiul sub domnia lui Leon Armeanul, Mihai a luat apărarea icoanelor mărturisind adevărul lui Dumnezeu și mustrând pe ereticii care susțineau reaua credință. Leon împăratul nu suferea adevărul propovăduit de Mihail și cu inima plină de mânie animalică l-a osândit pe Mărturisitorul de Hristos Mihail să fie izgonit din scaunul episcopal.

Sfântul Mihail a suferit multe supărări amare și necazuri, a rătăcit din loc în loc, peste tot mărturisind adevărul până și-a câștigat odihna cea veșnică. El s-a învrednicit de cununa lui Hristos adăugându-se cetei arhiereilor dar și a mucenicilor într-u slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei

 Glasul al 8-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un soare mare răsărind, ai luminat pe toți cu lumina faptelor tale celor bune și cu strălucirile minunilor, purtătorule de minuni, cel ce ești numit cu nume îngeresc.

La 23 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Maria a lui Cleopa, cea purtatoare de mir;
  • Sfântul Mucenic Salona Romanul;
  • Sfântul Mucenic Seluc.
  • Sfântul Pavel din Peloponez;
  • Sfântul Mucenic Codru;
  • Sfânta Muceniță Sofia, doctorița;
  • Sfântul Mucenic Zaharia de la Prusa.
image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net