Calendar ortodox 2023, 24 decembrie. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Eugenia. Ajunul Crăciunului

Sfânta Muceniță Eugenia este prăznuită la data de 24 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Eugenia este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 24 decembrie. Zi de post.

Sfânta Muceniță Eugenia (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Eugenia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 24 decembrie. Sfânta Muceniță Eugenia

Tatăl Muceniței Eugenia, Filip, a fost guvernatorul Egiptului în vremea împăratului Comod și o avea de soție pe Claudia și încă doi fii, Avit și Serghie. Filip îi prigonea pe evrei pe care-i ura iar cu creștinii se arăta un pic mai îngăduitor deși, pentru a respecta porunca împărătească îi izgonise din cetate, unde puteau să viețuiască în pace și să slujească lui Hristos. Aici el guverna și educa pe fiica lui, Eugenia, în spiritul păgânismului o învăța retorica dar și să filosofeze, o învăța greaca și latina, iar ea se dovedea dezghețată la minte învățând cu ușurință, reținea tot ce i se spunea sau citea de prima oară. Eugenia nu era numai frumoasă la chip cu un trup atrăgător ci era și deșteaptă înțeleaptă dar mai ales cuminte și ascultătoare și drept urmare mulți oameni de seamă o doreau de noră dar părinții ei cei înțelepți spuneau că Eugenia are dreptul să-și aleagă soțul. 

Prin voința lui Dumnezeu a ajuns în posesia Epistolelor scrise de Sfântul Apostol Pavel și care circulau printre credincioșii creștini ca odoare de mare preț. De acolo a aflat ea despre unicul Dumnezeu cel Viu, toată învățătura de până atunci a prins sens și a crezut în Hristos fără să se îndoiască nici o clipă. 

Pentru că dorea să afle mai mult despre Iisus iar creștinii în cetate nu erau bineprimiți, a cerut ea îngăduința de a ieși din cetate. Ea a primit Sfântul Botez, s-a tuns și s-a îmbrăcat bărbătește și a intrat la mănăstire unde se nevoia cu alți frați tăind precum călugării și slujind lui Dumnezeu. Atât de mult o iubeau frații pentru smerenia ei încât când a răposat starețul au ales-o pe ea să fie stareț. 

Într-o zi o femeie numită Melentia a ajuns bolnavă la mănăstirea păstorită de de Evgheniu și și-a găsit vindecare. Ea s-a apropiat de Evghenie și a început să poftească la el trupește, neștiind că e femeie ca și ea. 

Atât de mult s-a aprins Melentia încât și-a dezvăluit dorința lui Evghenie iar acesta refuzat. Melantia, neputând să accepte refuzul s-a întors în cetate și  început să se plângă la guvernator de creștinii de la mănăstirea la care starețe era Evghenie, că a intrat peste ea și a siluit-o. Eparhul Filip care nu mai știa nimic de fiica lui dispărută fără urmă în afara cetății, i-a adus la judecată pe monahi, având de-a dreapta și de-a stânga lui pe cei doi fii, Avit și Serghie. Așa că au început a-i judeca pe călugări în frunte cu Evghenie considerat capul tuturor răutăților. Multe mărturii s-au adus împotriva lui Evghenie, nu numai din partea Melentiei ci a multor slujnice ale acesteia care aruncau minciuni asupra monahului. După ce a ascultat toate acuzele când i-a venit rândul să se apere, Evghenie și-a sfâșiat hainele și și-a arătat o parte a trupului feciorelnic dovedind că-i parte femeiască. Filip, Avid și Serghie au recunoscut în ea pe fiica și sora pierdută, Eugenia. Melentia s-a rușinat și a fugit acasă cu frică și s-a pogorât foc din cer peste ea, casa toată a ars împreună cu toate bunurile și visteria și nici o urmă din ea nu s-a mai găsit.

De bucuria găsirii fiicei pierdute prin așa minune toată familia a primit învățătura lui Hristos s-a botezat și pacea s-a așternut spre nemulțumirea necuratului. Curând zvastia vrăjmașului contra faptelor bune a pornit din nou. Nouă ani a domnit cu folos Filip în țara Egiptului dar păgânii îl acuzau că atrage poporul la închinare asupra celui pe care l-au răstignit evreii. Așa că el a lăsat dregătoria a vândut tot ce avea și a împărțit săracilor iar creștinii din Alexandria l-au ales episcop. Eparhul numit în locul lui, Terentie, a făcut tot ce a putut și l-a întemnițat pe Filip iar mai apoi l-a omorât.  Claudia a făcut atunci o casă de primire în care avea grijă de săraci și de străini iar Eugenia aduna fecioare și le învăța despre Hristos. Așa i s-a alăturat și Vasila, de os împărătesc pe care a învățat-o cum să creadă în Hristos. 

Sfânta Vasila era la rândul ei cu un dregător, Pompei, și trecerea ei la dreapta credință a atras mânia lui asupra lor și acesta le-a predat autorităților care le-a dus să se închine la templu, cu forța. Dar ele s-au rugat și statuia lui Jupiter s-a prăbușit și s-a sfărâmat. Atunci le-au acuzat că sunt vrăjitoare, și pe Vasila au înjunghiat-o iar pe Eugenia au aruncat-o în Tibru cu o piatră de rău de gât. Doar că piatra s-a dezlegat și sfânta plutea pe ape întocmai ca Hristos și sfântul Petru. Apoi au aruncat-o într-un cuptor încins dar focul i s-a supus și nu a ars-o și nici măcar nu a afumat-o. Atunci cu frică au aruncat-o într-o temniță adâncă, fără apă și fără mâncare. Pentru că îngerii o hrăneau cu pâine și miere, Eugenia în loc să moară s-a vindecat de toate rănile primite când era chinuită. În cele din urmă un călău a înjunghiat-o chiar în Ziua Nașterii Domnului și Claudia a îngropat-o pe Calea Romanilor, în afara cetății. 

Troparul Sfintei Cuvioase Mucenițe Eugenia

Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Eugenia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Mucenițe Eugenia

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

De slava cea trecătoare a lumii fugind, pe Hristos L-ai iubit, păzind nevătămat bunul neam al sufletului tău, muceniță de Dumnezeu înțelepțită, Sfântă Eugenia, Prealăudată.

La 24 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Vasila;
  • Sfântul Mucenic Filip, tatăl Sfintei Eugenia;
  • Sfinții Protu și Iachint;
  • Sfântul Cuvios Nicolae monahul;
  • Sfântul Mucenic Ahaic;
  • Sfântul Cuvios Antioh;
  • Sfântul Cuvios Vitimion;
  • Sfântul Cuvios Afrodisie;
  • Sfântul Cuvios Grat:
  • Sfântul Mucenic Ahmed.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net