Calendar ortodox 2023, 24 mai. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat

Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat, este prăznuit la data de 24 mai în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Simeon este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 24 mai.

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 24 mai. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat

Sfântul Cuvios Simeon bebeluș fiind, mama lui a avut o viziune în care sfântul Ioan Botezătorul îi cerea să-i dea să sugă numai de la sânul drept. Iar pruncul a refuzat să sugă de la stângul când mama lui i l-a oferit chiar dacă răbda de foame. Iar dacă mama lui a insistat sânul drept i s-a tras și a devenit ca al unui bărbat.

După ce a fost botezat, copil mic fiind, după ce primea sfânta împărtășanie nu mai mânca nimic toată ziua, trupul și sângele Domnului fiindu-i de ajuns. La cinci ani i-a murit tatăl într-un cutremur iar el s-a rătăcit de mama lui. Cât a fost pierdut nu a mâncat decât pâine și apă și doar două zile, deși femeia care l-a luat în grijă a avut grijă de el.

A intrat în la mănăstire când avea șase ani și a fost ucenicul arhimandritului Ioan de la care a învățat nevoințele, smerenia și privegherea și nu înceta să-și uimească mentorul cu râvna lui. S-a stabilit pe un stâlp unde cânta zilnic cei 150 de psalmi și multe alte cântări și rugăciuni aducând slavă lui Dumnezeu. Mulțime de oameni a trecut pe la stâlpul lui și pentru fiecare rugându-se îi elibera de patimile care-i stăpânea.

Pe mulți a vindecat Sfântul Cuvios Simeon și renumele lui s-a răspândit în tot ținutul și dincolo de el. Au venit la el și păgâni, care martori fiind la vindecările lui miraculoase se mai întâi învățau despre Dumnezeul lui și apoi luminându-se treceau la Hristos. Se zice că odată a înviat chiar un mort așa cum Mântuitorul a făcut cu Lazăr spre slava lui Dumnezeu.

Troparul Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

 Glasul 1

Al răbdării stâlp ai fost râvnind cuvioase, părinților celor mai dinainte: lui Iov întru patimi, lui losif întru ispite și vieții celor fără de trup fiind în trup. Simeoane părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

 Glasul al 8-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

De cele de sus dorind, cele de jos ai lepădat și ca un cer stâlpul făcându-ți, printr-însul ai strălucit cu raza minunilor cuvioase, și lui Hristos Dumnezeului tuturor te rogi neîncetat pentru noi toți.

 La 24 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Vincențiu de Lerin (secolul al V-lea);
  • Sfintul Mucenic Meletie Stratilatul;
  • Sfinții Ioan, Stefan, Serapion Egipteanul și Calinic Magul;
  • Doisprezece comiți și tribuni, și trei femei: Marciana, Paladia și Sosona și doi prunci: Chiriac și Hristina.
image
image
image
image
image
image
elon musk colaj gettypixabay jpg
corp uman freepik jpg
bani jpg
portofel cu bani pixabay jpg
Litoral
ploaie jpg