Calendar ortodox 2023, 25 mai. Sărbătoarea zilei. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului este prăznuit la data de 25 mai în calendarul ortodox. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan este sărbătoare sfinții zilei pomenită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 25 mai.

Capul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Icoană de Sorin Vintzeanu
Capul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Icoană de Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2023, 25 mai. Sfinții zilei. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

A treia aflare a © este sărbătorită la 25 mai. În Sfânta Evanghelie stă scris că Irod a poruncit tăierea capului lui Ioan cu prilejul unui ospăț prilejuit de ziua sa de naștere iar porunca a dat-o la cererea Salomeii îndemnată de mama ei, Irodiada.

După cum se știe Ioan îi mustra în gura mare pentru viața imorală a celor doi, deoarece Irodiada era soția fratelui lui Irod. Când Irod îi promite Salomeei că-i va îndeplini orice dorință după ce aceasta dansase lasciv și provocator la petrecere, Irodiada i-a spus fiicei sale să-i ceară capul Profetului Ioan Botezătorul, pe o tipsie. După decapitare Irod a dat ucenicilor lui Ioan numai trupul, capul a fost îngropat în curtea palatului. A fost dezgropat de sfânta Ioana, servitoare la palat, și îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului într-un vas de lut. Un om bogat și onorat în înalta societate a trecut la Hristos, s-a lepădat de tot și s-a făcut pustnic și a luat numele de Inochentie .

Când căuta Inochentie să-și facă chilie, săpând pământul a găsit sfântul cap, l-a cinstit cu evlavie și l-a îngropat la loc. Capul a rămas acolo până în vremea Împăraților Constantin și Elena când s-a dorit ridicarea unei biserici în acel loc. Atunci a avut loc a doua descoperire.

În timpul disputelor iconoclaste, când lupta se ducea și împotriva sfintelor moaște, capul a fost îngropat la Comane în vas de argint. Un preot l-a găsit și a dat de veste iar sfântul Ignatie l-a adus la Constantinopol în anul 860, în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de a treia aflare și cea din urmă aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Troparul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

 Glasul al 4-lea

Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule și Înaintemergătorule; deci toți adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuiește pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale.

Condacul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap

 Glasul al 8-lea

Împlinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.

Stâlpul cel luminos și dumnezeiesc, care s-a arătat în lume, sfeșnicul cel mergător înaintea Soarelui, arătând în toate marginile lumii luminatul și cinstitul său cap, sfințește pe cei ce cu credință se închină lui, și strigă: înțelepte Botezătorule al lui Hristos, miluiește-ne pe noi pe toți.

 La 25 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Celestin;
  • Sfântul Cuvios Olvian.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net