Calendar ortodox 2023, 26 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, este prăznuit la data de 26 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 februarie. Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Lăsatul secului la brânză.

Sfântul Porfirie, episcopul Gazei (doxologia.ro)
Sfântul Porfirie, episcopul Gazei (doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 26 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, era fiul unei familii bogate din Tesalonic. Pe când avea 25 de ani a lăsat toată bogăția și cinstea lumească și s-a retras la mănăstire în Egipt, unde înflorea o frumoasă viață monahicească. A stat cinci ani alături de părinții în pustiu și a simțit chemarea de a merge la Ierusalim, unde a ajuns bolnav de nu putea merge, dar nu a lăsat nici o zi să nu înconjoare locurile sfinte, mai ajutat, mai târându-se și să nu meargă la biserica Învierii lui Hristos și la Sfânta Cruce.

Într-o zi când zăcea lângă Golgota doborât de durerile bolii care-l munceau a avut o vedenie în care Domnul Iisus Hristos îl îndeamnă pe tâlhar să coboare de pe cruce să-l vindece, tâlharul a coborât de pe cruce, l-a ridicat pe Sfântul Porfirie și l-a dus la Mântuitor iar acesta i-a spus “Primește lemnul acesta și-l păzește”. Așa s-a însănătoșit și în curând Patriarhul Ierusalimului l-a hirotonit preot și i-a dat în grijă cinstitul lemn al sfintei cruci, care se afla într-o raclă de aur. Trei ani a preoțit fericitul Porfirie la Ierusalim când Enea, episcopul cetății Gaza a murit, lăsând liber scaunul său. Mitropolitul Ioan a poruncit tuturor să postească pentru a afla bărbat vrednic de a fi pus în scaunul vacant și i s-a arătat Porfirie, păzitorul lemnului făcător de viață. Cu greu a acceptat Porfirie să părăsească locurile sfinte și pe drumul său spre Gaza păgânii și potrivnicii lui Hristos au ridicat multe piedici.

A trecut cu greu de gropi și spini ferindu-se de fum a ajuns noaptea în în cetatea care avea o singură biserică mică, dar în schimb era plină de temple iar străzile erau pline de idoli. În anul în care Porfirie a ajuns în Gaza în zonă era secetă mare și foamete iar păgânii aruncau vina pe creștini pentru aceasta. La cererea celor 280 de creștini cu tot cu copii, sfântul Porfirie a făcut slujbă de toată noaptea apoi cu cântări și laude au ieșit cu alai aducând slavă lui Dumnezeu la o biserică veche închinată sfântului Timotei unde erau moaște mai multor martiri. Când s-au întors la cetate a doua zi pe înserat au găsit cetatea închisă, dar nu s-au oprit din cântat și din rugăciuni. Ca în vremea Sfântului Ilie, deodată s-a înnorat cu nori grei și a început a ploua tare. De bucurie unii elini au deschis porțile și au ieșit din cetate alăturânduse creștinilor și strigând "Hristos este unicul Dumnezeu adevărat", și au primit pe loc botezul lui Hristos. Erau 107 bărbați, 35 de femei și 14 copii. Ploaia nu a încetat vreme de trei zile stingând setea pământului. A doua zi s-au creștinat încă 127 de păgâni, și mai după aceea încă 105 și toți se sârguiau în viața creștină.

Păgânii îi tot necăjeau pe creștini iar sfântul Porfirie mai făcea câte o minune în numele Domnului Iisus Hristos în așa fel încât cei ce vedeau credeau și numărul credincioșilor se înmulțea continuu. Sfântul Porfirie a și prorocit că Împărăteasa Eudoxia va primi rod iar aceasta în schimb i-a dat tot sprijinul pentru îndepărtarea idolilor din Gaza. A dărâmat toate templele idolești și a ridicat biserică de piatră.

Troparul Sfântului Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Porfirie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei

Glasul a 4-lea.

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cu preasfințitele tale obiceiuri fiind înfrumusețat, cu haina arhieriei te-ai luminat, preafericite de Dumnezeu insuflate, Sfinte Ierarhe Porfirie și cu înălțările tămăduirilor ești împodobit, rugându-te neîncetat pentru noi toți.

La 26 februarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Fotini
  • Sfânta Fotida;
  • Sfânta Anatoli;
  • Sfânta Foto;
  • Sfânta Paraschevi;
  • Sfânta Chiriachi;
  • Sfântul Mucenic Iosi;
  • Sfântul Sebastian;
  • Sfântul Fotin;
  • Sfântul Mucenic Victor;
  • Sfântul Mucenic Hristodul;
  • Sfântul Mucenic Ioan Calfa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net