Calendar ortodox 2023, 29 mai. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara

Sfânta Muceniță Teodosia fecioara este prăznuită la data de 29 mai în calendarul ortodox. Sfânta Teodosia este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 29 mai.

Sfânta Muceniță Teodosia fecioara (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Teodosia fecioara (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 29 mai. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara

Sfânta Muceniță Teodosia fecioara a fost mângâiere pentru creștinii întemnițați pentru că nu voiau să jertfească idolilor diavolești.

La numai 18 ani ea îi ajuta cum putea, mângâindu-i cu fapta și cu vorba, împotriva voinței părinților ei care încercau să o împiedice a se apropia de creștini. A fost prinsă de străjerii temniței și dusă înaintea guvernatorului Tirului, Urban. Care a a dat ordin să i se pună un bolovan greu de gât și să fie aruncată în mare.

Ea a ieșit din străfundurile mării și a fost adusă în fața guvernatorului Urban, udă, ținându-și bolovanul în brațe. Evsevie, episcopul Cezareei Palestinei, a fost martor ocular și povestește cum a fost aruncată la fiare sălbatice și înfometate dar animalele nu au vrut să se atingă de ea. Văzând și această minune Urban a poruncit să fie tăiată cu sabia, și când i-au tăiat capul o porumbiță strălucitoare  a ieșit din gura ei și a zburat la ceruri.

În aceeași noapte s-a arătat părinților ei îmbrăcată toată în alb, cu o cruce de aur în mâini și cunună pe cap și i-a admonestat: "Iată cât de mare este slava și darul Hristosului meu de care ați vrut să mă lipsiți!". 

Troparul Sfintei Mucenițe Teodosia, fecioara

 Glasul al 4-lea

La fapta bună muceniță, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos și locaș iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai rușinat pe vrăjmașul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind și arătat cu sabia credinței ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; și bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credință te cinstesc pe tine.

Condacul Sfintei Mucenițe Teodosia, fecioara

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cu ostenelile ai câștigat viața cea fără osteneală și în sângiurile tale ai înecat pe vrăjmașul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată și te bucuri cu oștile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârșesc pomenirea ta.

 La 29 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Cuvioasa Muceniță Teodosia din Constantinopol;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Olivian;
  • Sfântul Cuvios Alexandru, papa al Alexandriei;
  • Sfântul Mucenic Nan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net